Els comptes per al 2022

ERC marca distància i assegura que no té incentius per avalar els Pressupostos

  • Vilalta manté que el seu partit s’asseurà a negociar els comptes, però adverteix que el plàcet de l’any passat no pressuposa que ara facilitin la seva aprovació

ERC marca distància i assegura que no té incentius per avalar els Pressupostos
2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Esquerra rebutja haver establert precedent i avisa que el seu recolzament als Pressupostos Generals de l’Estat no està ni de bon tros garantit. «Ara mateix votaríem ‘no’», ha etzibat la portaveu republicana, Marta Vilalta, en una roda de premsa. Després de la reunió de l’executiva, els republicans s’han reafirmat en la seva voluntat negociadora, però han marcat distàncies amb el Govern del PSOE i Unides Podem perquè el seu comportament «fa absolutament difícil que puguem explorar aquest marge». «Que l’any passat facilitéssim la seva aprovació no pressuposa que ho tornem a fer aquest any», ha reblat.

Vilalta ha afirmat que l’Executiu de Pedro Sánchez «no ha fet els deures» i «no està fent tot el que hauria de fer si vol comptar amb prou recolzaments». El punt de partida és llunyà, considera la portaveu, encara més quan no se’ls han comunicat els detalls de l’acord aprovat en el Consell de Ministres.

El que ha transcendit tampoc els convenç perquè no es blinden, ha dit, drets fonamentals, ni hi ha una aposta per la transformació. «Les pluges de milions no serveixen perquè massa vegades no arriben [...] Ara mateix no hi ha motiu que faci que ERC aprovi els seus pressupostos, faciliti la seva aprovació o no se sumi a una esmena a la totalitat», ha sentenciat Vilalta. «O tenen altres socis, o no tenen gaire interès a aprovar-los», ha abundat.

Altres carpetes

Quant als comptes catalans, la portaveu ha al·legat que el PSC «necessita protagonisme» i, per això, no cessa a oferir-se com a soci alternatiu a la CUP per aprovar les partides. «Volem aconseguir la mateixa majoria parlamentària que per a la investidura que serveixin per complir els compromisos que adquirim», ha aclarit, sent aquesta l’«única» proposta amb la qual treballen. «No aprovarem els comptes amb els vots del PSC perquè hem marcat unes prioritats de legislatura», ha deixat anar.

Notícies relacionades

Sobre el traspàs de Rodalies, Vilalta ha afirmat que és un tema prioritari per al seu partit però no ha aclarit si està serà una condició ‘sine qua non’ per avalar els Pressupostos.

L’ampliació de l’aeroport, amb una possible proposta del vicepresident Jordi Puigneró sobre la taula per tornar a negociar amb el Govern, ha obert una nova bretxa en el Govern i Vilalta ha demanat «no caure en el xantatge d’Aena» i, sobretot, que qualsevol iniciativa per reformar l’aeròdrom preservi el medi ambient.