Comptes de l’Estat

Socialistes i Podem inicien la pressió per buscar recolzaments als Pressupostos

Illa apressa l’esquerra a avalar la «inversió social rècord» i els morats demanen el vot a ERC i Bildu

Socialistes i Podem inicien la pressió per buscar recolzaments als Pressupostos

EUROPA PRESS / ÓSCAR CAÑAS

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els socialistes i Podem, socis en el Govern, han iniciat la pressió per aprovar els Pressupostos de l’Estat de 2022. Uns i d’altres han aprofitat el primer cap de setmana després de la presentació dels comptes per intentar convèncer els partits minoritaris de donar-los llum verda al Congrés.

La veu més destacada que es va alçar en l’àmbit socialista per defensar la necessitat que els Pressupostos tirin endavant va ser la de Salvador Illa. El líder parlamentari del PSC i exministre de Sanitat va advertir que qualsevol partit «que es consideri d’esquerres» no té motius per rebutjar els comptes del Govern. «Votar no als Pressupostos és votar no a la sortida de la pandèmia», va dir.

Illa, immers en la voràgine precongressual del PSOE –que celebra el seu conclave el proper cap de setmana a València–, va defensar la «inversió social rècord» dels Pressupostos i va instar els partits «que es consideren d’esquerres» a «demostrar-ho» donant-los el seu aval.

«Sis de cada deu euros dels Pressupostos van per a temes socials. És difícil fer un pressupost més d’esquerres», va remarcar en la clausura de l’escola de tardor del PSC, on va compartir protagonisme amb el líder del PSOE andalús, Juan Espadas. Els dos dirigents, en l’oposició a les seves respectives comunitats, han estès la mà a Pere Aragonès i Juanma Moreno per aprovar els comptes autonòmics.

Illa va insistir que els partits que votin que no al Congrés «hauran d’explicar-ho molt bé» perquè «votar no a aquests Pressupostos és votar no a la sortida de la pandèmia, és votar no que els joves tinguin més oportunitats, és votar no que els pensionistes tinguin més poder adquisitiu i és votar no que hi hagi 40.000 milions d’euros repartits per tot el territori».

Notícies relacionades

Per part de Podem, va ser el seu coportaveu estatal, Isa Serra, qui va defensar que les mesures que la seva formació ha introduït en els Pressupostos poden fer que partits com ERC o EH Bildu vegin «amb més bons ulls» els nous comptes.

Serra va presumir d’haver «convençut» el PSOE d’acceptar iniciatives com el tipus mínim del 15% en l’impost de societats a grans empreses i una llei de vivenda que permet regular el lloguer per «posar fre als fons voltor en favor de la ciutadania». I va afirmar que es tracta d’iniciatives que poden proporcionar al Govern, per la via de seduir els partits minoritaris, els vots que li falten per tirar endavant els comptes.