Projecte trasversal

Díaz, Colau i Oltra llançaran la seva aliança d’esquerres en un acte sense Podem

Algunes de les líders més destacades de l’esquerra preparen una gran trobada a València, on escenificaran per primera vegada la unió de diferents forces per una causa comuna

Díaz, Colau i Oltra llançaran la seva aliança d’esquerres en un acte sense Podem

EFE/DAVID FERNÁNDEZ

5
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

Es comencen a aclarir les incògnites sobre l’aliança d’esquerres que liderarà Yolanda Díaz. Per començar a teixir aquest projecte de país algunes de les líders més destacades d’aquest espai preparen el seu primer acte conjunt, un conclave que visibilitzarà per primera vegada aquesta opció electoral.

La vicepresidenta valenciana, Mónica Oltra, està organitzant aquesta trobada a què també assistiran l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la líder de Més Madrid, Mónica García, i la mateixa Díaz. Les grans absents, no convidades a l’acte, són la ministra d’Igualtat, Irene Montero, i la ministra de Drets Socials i secretària general del partit, Ione Belarra. 

Comencen així a cristal·litzar els moviments subterranis que tenen lloc des de fa mesos per convertir Díaz en una candidata allunyada de sigles, que porti la bandera de les polítiques socials i es distanciï de les cotilles ideològiques de les organitzacions. Un projecte transversal que suposarà un important canvi en el tauler polític i en què ja treballen amb summa discreció alguns dels actors implicats, conscients de la fragilitat del procés per la combinació de diferents partits i les contradiccions en què poden incórrer. 

En aquesta línia està plantejat l’esdeveniment, que no tindrà sigles polítiques i a què les convidades acudiran a títol personal, i no en representació de les seves organitzacions. Des de la vicepresidència segona del Govern declinen fer declaracions a aquest mitjà sobre l’esdeveniment, que està en procés de construcció. 

La principal impulsora de l’acte ha sigut Oltra, que l’ha organitzat «a títol personal», i no des de la plataforma del seu partit, Compromís. Oltra, que gaudeix de plena autonomia amb Podem, és l’única de les implicades amb les de mans lliures per iniciar aquest delicat moviment, vist amb recel pels morats i la formació d’Iñigo Errejón. 

Tot i que Oltra n’és l’organitzadora oficial, la principal valedora de la trobada és l’alcaldessa de Barcelona, l’aliada més important de Díaz en la seva empresa de construir un «projecte de país» que transcendeixi els partits. Conscient del llast que suposaria la marca morada en el pròxim cicle electoral, Colau aspira a deixar anar amarres de l’organització per difuminar Podem dins la nova plataforma i aconseguir una dinàmica d’horitzontalitat, davant el cesarisme habitual a les files morades.

Sense Podem

L’exclusió de Montero i Belarra es presentava com una condició sine qua non per poder reunir la resta d’assistents. En cas d’haver inclòs Podem, algunes de les dirigents haurien trobat grans dificultats per acceptar la invitació, com és el cas d’Oltra o García, que forma part de l’escissió madrilenya que va emprendre Errejón després de la seva abrupta sortida del partit que va fundar. 

Al no estar tancada tota l’organització de la trobada, no es descarta que Montero i Belarra puguin assistir com a públic a l’acte, tot i que en cap cas a dia d’avui es pretén donar-los un paper protagonista. 

Tot i que no estiguin convidades, Díaz manté una bona relació de treball amb les ministres morades, amb qui fa uns dies va participar en un acte de feminisme organitzat per Unides Podem al costat de Montero, Colau, o Lilith Vestrynge, secretària d’organització morada.

En les últimes setmanes la ministra de Treball ha marcat distància política amb les seves companyes de Govern, i no ha participat en la Universitat de Tardor de Podem malgrat haver sigut convidada. Públicament, el punt d’inflexió va tenir lloc el 30 de setembre, quan Díaz va assegurar en una entrevista a la cadena SER que en el seu projecte no hi hauria lloc per als «egos» existents en els partits.

«La política espanyola està concentrada al voltant de moltes masculinitats tot i que siguin dones les que els lideren», va assegurar, en una descripció que alguns van interpretar com una referència a les dirigents actualment al capdavant de Podem.

Les candidates del 2023

En l’acte intervindran les representants de l’espai més destacades de cada territori, amb la idea d’escenificar la plurinacionalitat a què aspira el projecte; també es busca donar protagonisme als lideratges femenins amb la vista posada als pròxims comicis del 2023, on totes les protagonistes de l’acte seran candidates a la ciutat de Barcelona, el País Valencià, la Comunitat de Madrid i en l’àmbit nacional, en el cas de Díaz. Al seu torn, a la trobada assistiran com a convidades altres dirigents polítiques i es preveu l’assistència de dones rellevants de la societat civil i la cultura, més enllà de l’àmbit polític.

A dia d’avui està prevista l’assistència de García després de dies de debat a la formació madrilenya, ja que es podria interpretar com un recolzament de facto a la vicepresidenta segona sense intermediació del líder de Més País

Un altre dels noms que va estar inicialment sobre la taula va ser el de Teresa Rodríguez, candidata d’Endavant Andalusia i líder de l’esquerra a la regió. No obstant, a falta que es tanquin els serrells de la trobada, sembla descartada a dia d’avui, al considerar que la seva posició totalment contrària a governs de coalició amb el PSOE pot xocar amb la construcció d’un projecte de construcció comuna, ja que Díaz i Colau governen amb socialistes i García ho hauria fet en cas que l’aritmètica hagués sigut favorable. 

Un acte meditat

La idea d’ajuntar referents femenins de l’esquerra va ser proposada fa mesos per Oltra, i des d’abans de l’estiu les principals protagonistes havien comentat aquesta possibilitat, promoguda per la dirigent valenciana. No obstant, Díaz ha preferit guardar els temps i esperar per evitar un debat que podria amenaçar una plataforma encara incipient. 

Després de mesos amb la proposta en stand by, les participants van reactivar la iniciativa la setmana passada, pensant en final d’any com a primer pas per al canvi de cicle polític que planeja la vicepresidenta. 

Notícies relacionades

I és que l’acte de lideratges femenins es presenta com un primer missatge polític per donar mostra del que Díaz ha definit amb el terme gallec ‘mistura’: «La gent no ens vol pensant el mateix, volen que caminem en la mateixa direcció», va assenyalar aquest diumenge en una entrevista a ‘El Correo’, apuntant «gent que pensa diferent, amb molt per aportar, amb veus contradictòries».

No obstant, no serà fins a principis de l’any vinent, un cop acabada la negociació de la reforma laboral, quan Díaz preveu obrir una nova fase en el «projecte de país». Si fins ara la vicepresidenta ha mantingut trobades informals amb diferents dirigents, algunes en privat, com en el cas d’Oltra i García, Yolanda Díaz és conscient que la següent fase passa per l’escenificació, amb rondes de trobades amb diferents veus de la societat civil i política. Una fase d’escolta activa que establirà les bases de la construcció del projecte.