Davant el futur arxivament de les diligències per la Fiscalia

El Govern descarrega en la Corona la decisió sobre la tornada de l’emèrit

  • Rodríguez remarca que l’Executiu és «respectuós amb les decisions individuals» i remarca que la seva relació és amb Felip VI, no amb el seu pare

  • Montero explica que els ritmes de les tasques d’auxili judicial i de comprovació de regularitzacions de l’Agència Tributària no tenen per què coincidir

El Govern descarrega en la Corona la decisió sobre la tornada de l’emèrit

EUROPA PRESS / ÓSCAR CAÑAS

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Govern fa descansar en la Zarzuela la decisió de si el Rei emèrit torna a Espanya. Manté la cautela i, en públic i en privat, prefereix no inclinar-se per cap opció. Que torni Joan Carles I és una alternativa que es contempla, però sobre la qual l’Executiu no es pronuncia.

Aquest retorn apareix com una opció més plausible una vegada que sembla clar que la Fiscalia donarà carpetada a la investigació sobre l’excap de l’Estat, tal com va avançar ‘El Confidencial’. No «correspon» al Govern valorar aquesta possibilitat, va remarcar primer el president des d’Eslovènia aquest dimecres, al cap de poc de conèixer-se la notícia. A aquesta prudència es va atenir aquest dijous la portaveu.

«El Govern és molt respectuós amb les decisions individuals i personals», va assenyalar Isabel Rodríguez en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres extraordinari que va aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2022. A continuació, va insistir que la relació de l’Executiu és amb «l’actual cap de l’Estat». O sigui, amb Felipe VI, del qual «sempre» posa «en valor la seva exemplaritat en l’acompliment de la seva responsabilitat».

Rodríguez tenia al seu costat la titular d’Hisenda, María Jesús Montero. Ella, com en altres ocasions, va remarcar que no pot aportar dades sobre «contribuents concrets», perquè la llei l’hi impedeix. Sí que va va afegir que, amb «caràcter general» i sense referir-se «a cap persona concreta», els «ritmes» de l’auxili judicial i de les comprovacions de les regularitzacions fiscals que gestiona l’Agència Tributària no tenen per què ser semblants. Poden no quadrar, en definitiva.

«Crec que s’estan suposant moltes coses sobre com es tramita un expedient», va censurar la ministra. «Una cosa és l’auxili judicial i una altra qüestió diferent són els esbrinaments per a la comprovació que una regularització és completa i veraç», va mantenir. Montero havia de fer malabars per no saltar-se la llei. «El nostre auxili judicial té un sentit i els nostres esbrinaments per a qualsevol contribuent respecte que la regularització és veraç també té un altre ritme. Per tant, no necessàriament els dos ritmes coincideixen», va reblar.

Notícies relacionades

Fonts de l’Executiu consultades per aquest diari, de la plena confiança del president, prefereixen acollir-se al silenci. És la Casa del Rei la que ha de resoldre el dubte, insisteixen.

Des de la cúpula socialista, una dirigent de pes ben connectada amb Sánchez entén que ara l’emèrit sí que hauria «de tornar», perquè té més «focus estant fora d’Espanya». «No se l’ha d’eximir de responsabilitat, ni tampoc asseure’l a la banqueta perquè sí. Respecte a la Fiscalia i a les nostres normes, i normalitzar-se que entri i surti del país. Ell ha de ser tractat com a excap de l’Estat amb austeritat i discreció», argüeix aquesta font.