Dinàmiques de la coalició

El PSOE utilitza els pressupostos per marcar territori a Belarra

  • Els socialistes no garanteixen el finançament al ‘xec-nadó’ universal i a l’ampliació de permisos de maternitat que proposa la líder de Podem

El PSOE utilitza els pressupostos per marcar territori a Belarra

EFE / EMILIO NARANJO

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

En tota negociació se solen perdre plomes. El pacte de Pressupostos entre el PSOE i Unides Podem no n’és una excepció. Els dos socis del Govern van tancar dimarts passat un acord per als futurs comptes públics. Els morats van treure pit per la llei de vivenda –van arrencar als socialistes algunes mesures disputades durant mesos– i per la reforma a l’alça de l’impost de societats. Però, pel camí, van haver de renunciar a algunes de les seves exigències i el PSOE va aprofitar per ‘plomar’ la nova líder de Podem, Ione Belarra, ministra de Drets Socials. Els socialistes s’han negat rotundament a garantir-li finançament extra per a les que seran dues de les seves mesures estrella, que pretén tenir aprovades en qüestió de setmanes: el ’xec-nadó’ universal i l’ampliació de permisos de maternitat fins als sis mes.

Davant la imminent tramitació dels que podrien ser els últims Pressupostos de la legislatura –a les files morades hi ha qui veu difícil un altre acord l’any vinent per la proximitat de les eleccions–, els socialistes semblen disposats a anar traient atractiu als seus socis. Especialment amb Yolanda Díaz agafant embranzida dia rere dia a les enquestes, mentre es prepara per afrontar la reforma laboral. En tot cas, el primer objectiu que s’han marcat per anar practicant un desgast lent i silenciós ha sigut el projecte de llei sobre diversitat familiar i suport a les famílies que prepara Belarra.

En les negociacions pressupostàries de les últimes setmanes, els morats van intentar deixar lligat el finançament per posar en marxa tots els mecanismes que planteja el text. El PSOE no hi va donar el vistiplau. Els 400 milions d’euros que es necessiten per ampliar la prestació per fill fins als tres anys a totes les dones que donin a llum a Espanya, i no només les que estiguin actives al mercat laboral, s’ha quedat fora dels Pressupostos. La inversió per augmentar la baixa per maternitat dels quatre als sis mesos, també.

Cessions i treballs

Aquest dimecres, la mateixa Belarra va reconèixer les cessions que s’han vist obligats a fer davant l’entossudiment dels seus socis: «En una negociació tothom cedeix una mica i aquesta és una qüestió en la qual ens és difícil convèncer el PSOE». Els dos assumptes de marcat caràcter social i popular, s’han quedat «sobre la taula», ha admès la secretària general de Podem. A les files morades entenen que els seus socis miren de frenar l’acció d’Unides Podem perquè Belarra no pogués sumar-se un altre triomf a més de l’acord de la llei de vivenda.

Notícies relacionades

En concret, la ministra de Drets Socials plantejava fer expansiu a totes les dones la prestació per fill fins als tres anys. En l’actualitat, la reben les mares treballadores durant els primers tres anys de vida del nadó, en forma de deducció fiscal anual o amb un ingrés de 100 euros al mes. A més, tant ella com la responsable d’Igualtat, Irene Montero, volien ampliar de quatre a sis mesos els permisos de paternitat i maternitat, anant més enllà del que marca l’acord que van firmar Pedro Sánchez i Pablo Iglesias el 2019.

Malgrat no comptar amb finançament, en el Ministeri de Drets Socials veuen en les dues mesures una «peça clau» de l’Estat de benestar i continuaran treballant en el projecte de llei amb l’objectiu d’aconseguir el vistiplau del Consell de Ministres en les pròximes setmanes. Dipositen la confiança a aconseguir la inversió necessària més endavant. «No l’abandonarem», rematen.

Temes:

Ione Belarra