Vistiplau als comptes

El ‘xec nadó’ universal es queda fora dels Pressupostos

  • Els morats van introduir aquesta exigència per lligar el finançament de la pròxima llei de Belarra

  • El PSOE no ha volgut incloure en els comptes públics la partida de 400 euros que demanaven els seus socis

El ‘xec nadó’ universal es queda fora dels Pressupostos

DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

L’esborrany dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2022 no inclourà el ‘xec nadó’ universal. El PSOE no ha acceptat la demanda d’Unides Podem de crear una partida de 400 milions d’euros que permeti que totes les dones que donin a llum a Espanya, i no només les que estiguin actives en el mercat laboral, tinguin dret a una prestació per fill fins als tres anys. La mesura, impulsada des del Ministeri de Drets Social que controla Ione Belarra, era una de les principals exigències que van introduir els morats en les negociacions.

Notícies relacionades

Fa mesos que la líder de Podem prepara el projecte de llei sobre diversitat familiar i recolzament a les famílies que, segons expliquen fonts de l’ala morada de l’Executiu, pretenen que aprovi el Consell de Ministres en les pròximes setmanes. Una de les propostes clau és ampliar totes les dones que donin a llum a Espanya el ‘xecnadó’. Actualment, aquesta prestació la reben les mares treballadores durant els primers tres anys de vida del nadó, en forma de deducció fiscal anual o amb un ingrés de 100 euros al mes.

Els morats calculen que serien necessaris 400 milions d’euros per posar en marxa la mesura. Amb la consigna de deixar lligat el finançament, van introduir aquesta exigència en les negociacions fa gairebé dues setmanes. El secretari d’Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez, i el cap de gabinet de la vicepresidenta Yolanda Díaz, Josep Vendrell, van defensar la proposta davant la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. No obstant, fonts del Govern asseguren que finalment no s’ha introduït aquesta partida a l’esborrany dels comptes públics. Tot i així, a Unides Podem insisteixen que Belarra portarà l’esborrany de llei al Consell de Ministres i exigirà després el finançament necessari per implementar les mesures.