Roda de premsa de l’expresident després de quedar en llibertat malgrat la petició del Suprem

Puigdemont diu «prou» i exigeix a l’Estat «autocrítica» davant els intents fallits d’extradició

  • L’expresident afirma que la «persecució» crearà problemes i allargarà la resolució del conflicte

  • Compara Casado amb Sánchez, els pregunta si el volen segrestar i recorda els GAL

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

«Prou». Aquest ha sigut el missatge contundent de l’expresident Carles Puigdemont, en una compareixença després de la decisió de les autoritats judicials de Còrsega de deixar en suspens i, per tant, no atendre la petició del Tribunal Suprem d’extradir-lo a Espanya en virtut de la nova petició del magistrat Pablo Llarena, no atesa per la justícia italiana, que ha atès les demandes prejudicials expressades pel mateix Llarena i la presa de posició de la justícia de la Unió Europea (UE). Puigdemont, contundent, ha reclamat «autocrítica» a les autoritats espanyoles pel que ha descrit com una persecució que «no aconseguirà cap dels seus objectius».

Acompanyat pel seu advocat Gonzalo Boye i el lletrat italià que també l’ha representat a Itàlia, Agostinangelo Marras, Puigdemont ha repassat els quatre anys transcorreguts des que va emprendre l’exili i les decisions judicials belgues, alemanyes i ara italianes respecte a la seva extradició. «És el moment de dir a Espanya prou, prou de seguir un camí que no li dona cap resultat positiu, que dificulta clarament una resolució política d’un conflicte polític».

Puigdemont ha afegit que «quatre anys després, seria el moment que algú fes autocrítica i recordar-li, potser avui és el dia que procedeix fer-ho, com l’hi vaig dir a la màxima autoritat espanyola: ‘Així no, no aconseguiran cap dels seus objectius, sinó crear problemes i allargar la resolució d’un conflicte».

Indignació i satisfacció

L’expresident s’ha mostrat satisfet i alhora indignat del que ha qualificat com una persecució per empresonar-lo i privar-lo de la llibertat d’expressió i moviments. Ha parlat d’una «obsessió per part d’Espanya a insistir a crear problemes en el nostre problema, les nostres obligacions com a eurodiputats». «Espanya no ha obtingut cap dels seus objectius polítics i dic polítics perquè és evident que Espanya utilitza el poder judicial, que és un poder fonamental a l’Estat de dret, que és un poder la independència del qual determina la qualitat d’una democràcia, per aconseguir objectius polítics», ha descrit.

Llibertat de moviments

Notícies relacionades

Puigdemont ha anunciat que insistirà en el seu dret al moviment a la UE: «Potser serà el moment de demanar a la UE si Espanya encara és membre de la UE, perquè el Tribunal General dona per fet que la suspensió del procediment afectaria també el procediment nacional. ¿Espanya continua sent membre de la UE o hi ha una excepció espanyola a l’Estat de dret europeu?»

Casado, Sánchez i els GAL

Puigdemont, contundent, ha comparat les paraules del líder del PP, Pablo Casado, prometent portar-lo a Espanya, amb les que va pronunciar Pedro Sánchez, i ha recordat els GAL: «Diria que són les mateixes paraules que va dir el senyor Pedro Sánchez, han fet promeses polítiques que m’extradiran, no sé com pensen fer-ho, complint la llei, perquè les dues úniques maneres que tenen de fer-ho són il·legals: la primera seria intervenint en decisions que pertanyen al poder judicial. Lleig. Ja sé que a ells no els importa confondre rols; i l’altra és més perillosa: ¿em segrestaran?¿Faran com quan l’Estat va estar involucrat en la guerra bruta dels GAL i des de l’Estat es va finançar la guerra criminal contra ETA?¿Utilitzaran aquesta via?». Les dues opcions, ha afegit, «els deixen fora de la UE».