A l’Audiència Nacional

El jutge Pedraz eleva a la sala la causa per genocidi contra Ghali per al seu arxivament

  • Repara l’error processal pel qual el tribunal li va tornar el procediment perquè actués d'acord amb els sumaris

El jutge Pedraz eleva a la sala la causa per genocidi contra Ghali per al seu arxivament

AFP / RYAD KRAMDI

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha acordat la conclusió del sumari seguit contra el líder del Polisario Brahim Ghali per genocidi derivat de la querella presentada per l’Associació Sahrauí per la Defensa dels Drets Humans (Asadeh). El magistrat no ha acordat el processament del líder sahrauí al considerar que els fets denunciats pel col·lectiu estarien prescrits, per la qual cosa no és procedent continuar amb la seva investigació.

En una interlocutòria, el magistrat repara l’error que li va fer veure la Sala Penal al revocar el sobreseïment i arxivament que ell mateix havia decretat, ja que al tractar-se d’un delicte de genocidi la causa ha de tramitar-se com a sumari i no com a procediment abreujat i, per tant, la decisió respecte al sobreseïment l’ha de prendre la Sala Penal i no l’instructor.

Pedraz, en la seva resolució, justifica la conclusió de sumari sense processar a Ghali que els fets de la querella s’estenen des de l’any 1974 fins a 1990, així que ja estarien prescrits d’acord amb el Codi Penal del 1973 que resultaria d’aplicació en el moment dels fets com a llei penal més favorable. A més, sense necessitat d’analitzar si els fets podrien constituir delicte de genocidi en el Codi penal actual, el magistrat sí que fa constar que les conductes exposades en la querella «no integren tots els elements del delicte de genocidi».

Respecte als indicis de delicte, el jutge explica que n’hi ha prou amb l’audició de les declaracions prestades per apreciar les contradiccions denunciades per la defensa entre les afirmacions de la querella sobre la participació de Ghali i el contingut de les declaracions dels testimonis.

Notícies relacionades

També s’aprecia, afegeix, «una insuficiència manifesta de detalls rellevants sobre circumstàncies de lloc i temps dels fets, detalls concrets de la participació del querellat Brahim Ghali, descripció del càrrec que ocupava, etc. Tot això resta credibilitat als testimonis prestats i impedeix mantenir la imputació contra el querellat».

Per tot això, el titular-ne del Jutjat Central d’Instrucció 5 acorda la conclusió del sumari sense processament.