Acte del PP a Sevilla

Aznar aconsella a Casado que s’envolti d’un bon equip per «posar ordre» a Espanya

  • L’expresident del Govern central recolza el líder del PP en un acte de la convenció a Sevilla

  • Carrega contra Sánchez: «Espanya ni és un Estat plurinacional, ni multinivell ni la mare que els va parir»

Aznar aconsella a Casado que s’envolti d’un bon equip per «posar ordre» a Espanya

Tarek / PP

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La convenció nacional del PP ha recalat aquest dijous a Sevilla. Pablo Casado ha participat en un diàleg amb José María Aznar sobre les cinc crisis que l’actual líder dels conservadors veu més greus: l’econòmica, la institucional, la territorial, la internacional i la social. Totes es resumeixen, segons el parer de l’expresident, en una idea: no hi ha ordre, i Casado, a qui veu a la Moncloa, haurà de restablir-lo envoltant-se d’un bon equip que l’ajudi.

«Tu hauràs de tenir gent que se n’ocupi [...] T’has de plantejar on vols ser. Primer, ordre, posar la casa en ordre. Tenir la casa en ordre, tenir un pensament estratègic clar, saber on són els teus interessos, no equivocar-se i posar-s’hi. I això es diu també exercir el lideratge», ha llançat a Casado. Tots dos van treballar junts dos anys i Aznar està considerat el padrí polític de l’actual líder del PP, que va ser el seu ajudant durant dos anys mentre el ja expresident viatjava pel món fent conferències.

La radiografia nacional (han citat l’augment de l’IPC, l’elevat preu de la llum i els nacionalismes) i la internacional (una OTAN «debilitada» i una Unió Europea fora de joc) requeriran, segons Aznar, un esforç ingent i conviccions «clares». L’expresident veu Pedro Sánchez perdut, bloquejat, sense fer les reformes bàsiques (la fiscal i la laboral) i lligat de mans i peus pels independentistes. «Espanya ni és un estat plurinacional, ni és un estat multinivell ni la mare que els va parir», ha etzibat. Considera «escandalós» que l’Advocacia de l’Estat ha sigut «utilitzada en contra del Tribunal Suprem per impedir l’extradició d’un pròfug que va prometre portar», amb referència a Carles Puigdemont.

Contra el Papa

Notícies relacionades

En la seva llarga al·locució i quan parlava de la crisi territorial espanyola, s’ha referit a la polèmica desencadenada després que el papa Francesc hagi demanat perdó a Mèxic per la conquesta d’Amèrica. En la mateixa línia que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, l’excap de l’Executiu ha rebutjat aquest gest (ja fet per anteriors pontífexs). «Diré una altra cosa perquè tinc ganes de dir-la, en aquesta època en què es demana perdó per tot: jo no engrossiré les files dels que demanen perdó. No ho faré, digui qui ho digui», ha emfatitzat entre aplaudiments dels assistents. Després, Aznar s’ha referit al president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, que fa anys que reclama que la monarquia espanyola i l’Església donin «una disculpa pública» als pobles indígenes per les «atrocitats» i el «saqueig» de la conquesta. S’ha delectat en els seus cognoms espanyols, per etzibar-li: «Si no haguessin passat algunes coses, vostè no seria aquí».

Com han fet altres dirigents convidats al conclave, l’excap de l’Executiu també ha ensabonat l’amfitrió. Aznar ha dit que ell ja va veure fa anys que Casado tenia molt de futur. «Aquell que hi ha allà acabarà serà president del PP i president d’Espanya. Seràs president del Govern d’Espanya i, a més, ho faràs bé», ha explicat.