Convenció del PP

Sarkozy: «El separatisme no és només un problema d’Espanya. Tot Europa en pagaria el preu»

  • L’expresident participa en la convenció nacional del PP i avisa que el separatisme desencadenaria altres processos a França i Bèlgica

Sarkozy: «El separatisme no és només un problema d’Espanya. Tot Europa en pagaria el preu»

Tarek / PP

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La convenció nacional itinerant del PP ha arribat aquest dimecres a Madrid. Els conservadors tenien a la seva agenda un plat fort: la conversa a l’escenari entre Pablo Casado i l’expresident de França Nicolas Sarkozy. Obviant els rèdits de convidar un mandatari que està condemnat per corrupció i té diversos assumptes pendents als tribunals, el convidat ha complert de sobres el que s’esperava d’ell: piropos al líder del PP, el record del seu crucial paper en la lluita contra la banda terrorista ETA i avisos contra els nacionalismes.

Notícies relacionades

Sarkozy ha començat la seva interlocució detallant com va empènyer la col·laboració contra els etarres quan va arribar al càrrec de ministre de l’Interior. Ha explicat com al departament els assessors li van insinuar que no hi intervingués, que era «un problema d’Espanya». «¿M’estan dient que, entre una banda de covards assassins i la democràcia espanyola, cal reflexionar abans d’escollir entre tots dos?», ha etzibat. «En el mateix moment que França es va convertir en lluitadora en ferm contra ETA els espanyols van poder fer el necessari per tancar aquest problema. Els febles i els covards sempre s’aprofiten de la debilitat dels estats. I la democràcia no pot permetre’s ser feble», ha continuat. I en aquest punt Sarkozy ha introduït l’assumpte independentista català. Segons la seva opinió, el separatisme que ha calat en una part de Catalunya «no és simplement un problema d’Espanya». «Si Espanya es desunís, tot Europa en pagaria el preu», ha avisat, ja que creu que això desencadenaria altres processos separatistes «a França, Bèlgica i en altres parts». «Per això, per a mi és clar. Hi ha una Espanya unida, una Espanya amb una capital a Madrid i una Corona amb un Rei que representa la unitat d’Espanya, i això no pot canviar», ha conclòs entre aplaudiments de l’auditori.

En un altre moment de la xerrada, l’exmandatari gal ha revelat davant Casado que ja li va fer un auguri la dècada passada. «Fa 11 anys, la primera vegada que el vaig veure al Palau de l’Elisi li vaig dir: un dia seràs president del Govern d’Espanya», ha deixat anar davant el líder del PP, clarament enrojolat.