El laberint català

El Síndic de Greuges proposa «indults anticipats» per a tots els encausats del procés

  • Ribó defensa que aquesta figura prevista en la llei que regula la mesura de gràcia seria aplicable als processats i fugits

El Síndic de Greuges proposa «indults anticipats» per a tots els encausats del procés
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, proposa al Govern central aplicar la figura dels «indults anticipats», que està prevista en la llei que regula la concessió d’aquesta mesura de gràcia, per a tots els encausats pel procés independentista.

Ribó suggereix, en un informe presentat aquest dimarts en el Parlament, que s’apliqui aquesta fórmula per posar fi a totes les causes obertes contra independentistes catalans i que, segons càlculs de les formacions sobiranistes, afecten més de 3.000 persones.

L’informe en el qual figura la proposta esmentada analitza l’argumentació utilitzada pel Consell de Ministres per concedir els indults i considera «un incongruència» que s’apel·li a «la utilitat pública» i que es mantingui els indultats inhabilitats per poder exercir responsabilitats públiques, cosa que comporta «que se’ls deixi al marge de l’activitat política».

Mesura per a tothom

Sobre la fórmula de l’«indult anticipat», el Síndic creu que podria servir «per a totes les persones» encausades pel procés, incloses les que estan «exiliades», i ha explicat que «la llei que regula els indults preveu aquesta figura» i que fins i tot «introdueix una precisió que permet aplicar-la als delictes de sedició i rebel·lió».

Ribó realitza en el seu informe set recomanacions dirigides a les diverses institucions, tant estatals com autonòmiques, i entre les quals figura que el Govern «desbloquegi» la reforma del Codi Penal per modificar els delictes de sedició i rebel·lió.

Reconsiderar les inhabilitacions

Notícies relacionades

Altres recomanacions són les de «reconsiderar» la pena d’inhabilitació per als líders independentistes ja indultats, i que al Congrés es pugui tramitar una llei d’amnistia, ja que Ribó veu «xocant» que la Mesa d’aquesta cambra «hagi fet de Tribunal Constitucional i impedís tramitar-la».

Les recomanacions fetes a la Generalitat i al Parlament són «fer un seguiment» de la resolució del Consell d’Europa que insta a posar fi a les causes penals contra independentistes catalans, i que des del Departament de Justícia s’evitin discriminacions a les presons per raó de gènere.