Nova etapa a Catalunya

Els 111 indults de Pedro Sánchez abans dels del procés

  • Consulteu tots els presos indultats des de juny del 2018, els delictes que van cometre i les penes imposades

Els 111 indults de Pedro Sánchez abans dels del procés
1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Cap de la secció de Política

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

ver +

Malgrat els rius de tinta que han fet córrer els indults en els últims anys, el cert és que perdonar-li la condemna a un pres ha sigut un dels costums més arrelats en tots els governs que ha tingut l’Espanya democràtica. És veritat que la gràcia ha anat a menys amb el pas dels anys i el flagell de la corrupció i les crisis econòmiques i socials, però les xifres demostren que de la figura de l’indult s’han beneficiat perfils de tota classe i condició.

En total, des de 1996 i fins al Consell de Ministres del 15 de juny del 2021 s’han concedit a Espanya 10.685 indults, segons dades recopilades per Civio. Una dada molt curiosa és que Felipe González (PSOE) i José María Aznar (PP) van atorgar gairebé el mateix nombre de mesures de gràcia: 5.944 el president socialista i 5.948 el popular, amb la diferència que el primer va ser 13 anys en el Govern i el segon, vuit.

El socialista José Luis Rodríguez Zapatero va començar a reduir la freqüència dels indults i en va concedir 3.381 en set anys i mig. El popular Mariano Rajoy, en els seus sis anys i mig a la Moncloa, va perdonar 898 presos. I Pedro Sánchez, des que va accedir al poder el juny del 2018, porta 111 indults a la seva esquena.

Més que les xifres, la polèmica entorn d’aquesta figura regulada per una llei de 1870 rau en el nom d’alguns d’indultats, en especial quan els beneficiats són polítics o empresaris empresonats per delictes de corrupció o frau. Des de 1996, els diferents governs han atorgat un total de 227 indults a condemnats per corrupció, delictes de prevaricació i malversació. Aznar en va concedir 139; Zapatero, 62; i Rajoy, 16.

Els 9 líders del procés condemnats per sedició i malversació fa dos anys seran els primers polítics a qui commuti les penes el Govern de Sánchez. Al cercador següent es poden consultar tots els presos indultats per l’Executiu actual, els delictes pels quals van ser sentenciats i les penes que els van ser imposades.

Notícies relacionades