Nova etapa a Catalunya

Els 111 indults de Pedro Sánchez abans dels del procés

  • Consulteu tots els presos indultats des de juny del 2018, els delictes que van cometre i les penes imposades

Els 111 indults de Pedro Sánchez abans dels del procés
1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Malgrat els rius de tinta que han fet córrer els indults en els últims anys, el cert és que perdonar-li la condemna a un pres ha sigut un dels costums més arrelats en tots els governs que ha tingut l’Espanya democràtica. És veritat que la gràcia ha anat a menys amb el pas dels anys i el flagell de la corrupció i les crisis econòmiques i socials, però les xifres demostren que de la figura de l’indult s’han beneficiat perfils de tota classe i condició.

En total, des de 1996 i fins al Consell de Ministres del 15 de juny del 2021 s’han concedit a Espanya 10.685 indults, segons dades recopilades per Civio. Una dada molt curiosa és que Felipe González (PSOE) i José María Aznar (PP) van atorgar gairebé el mateix nombre de mesures de gràcia: 5.944 el president socialista i 5.948 el popular, amb la diferència que el primer va ser 13 anys en el Govern i el segon, vuit.

El socialista José Luis Rodríguez Zapatero va començar a reduir la freqüència dels indults i en va concedir 3.381 en set anys i mig. El popular Mariano Rajoy, en els seus sis anys i mig a la Moncloa, va perdonar 898 presos. I Pedro Sánchez, des que va accedir al poder el juny del 2018, porta 111 indults a la seva esquena.

Notícies relacionades

Més que les xifres, la polèmica entorn d’aquesta figura regulada per una llei de 1870 rau en el nom d’alguns d’indultats, en especial quan els beneficiats són polítics o empresaris empresonats per delictes de corrupció o frau. Des de 1996, els diferents governs han atorgat un total de 227 indults a condemnats per corrupció, delictes de prevaricació i malversació. Aznar en va concedir 139; Zapatero, 62; i Rajoy, 16.

Els 9 líders del procés condemnats per sedició i malversació fa dos anys seran els primers polítics a qui commuti les penes el Govern de Sánchez. Al cercador següent es poden consultar tots els presos indultats per l’Executiu actual, els delictes pels quals van ser sentenciats i les penes que els van ser imposades.