L’estratègia de Casado

L’absorció de Cs, sense pressa i amb pausa

  • La direcció del PP assenyala el 2022 com a any per intentar «donar el cop de gràcia» a la formació taronja de cara a les municipals i autonòmiques de l’any següent 

  • Casado escenifica el seu objectiu d’unir el centredreta amb un debat en la convenció al qual convida Girauta (‘ex’ de Cs) i Vidal-Quadras (fundador de Vox)

L’absorció de Cs, sense pressa i amb pausa

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

A mitjans de març d’aquest any, semblava que Ciutadans havia de desaparèixer en qualsevol moment. A l’error estratègic que Inés Arrimadas i els seus col·laboradors van cometre al no tenir ben lligades les mocions de censura en els governs de Múrcia i Castella i Lleó, es va sumar el fitxatge pel PP d’una persona clau en el naixement i expansió del partit taronja: Fran Hervías, el que va ser poderós secretari d’Organització, va abandonar Ciutadans i es va convertir en militant de la formació de la gavina. En una setmana, hi va haver 14 desercions més entre alts càrrecs diputats, senadors i parlamentaris autonòmics. La ferida semblava incurable, sobretot perquè Hervías es va començar a passejar per la seu del carrer de Génova mostrant en el seu propi mòbil una llarga llista de diputats i regidors de tot Espanya a l’espera de la senyal per abandonar el barco taronja.

No obstant, aquesta operació d’absorció està en ‘pausa’. Cap nom rellevant de Cs ha anunciat en els últims mesos el seu pas al PP. Fonts de la direcció dels conservadors admeten que s’ha posat fre i ho atribueixen al fet que, una vegada superades les eleccions del maig a Madrid, no hi ha cap convocatòria que convidi a accelerar la missió (s’albiren les de Castella i Lleó i Andalusia, però sense data). Aquestes fonts assenyalen l’any 2022 com el moment en què s’aprofundirà en la captació de polítics de Ciutadans, abans de les municipals i autonòmiques del 2023, i de les pròximes generals que, segons ha dit en alguna ocasió Pedro Sánchez, esperarà i les convocarà a finals d’aquell any.

«No fa falta córrer»

Notícies relacionades

Les declaracions dels dirigents sobre el terreny corroboren aquesta contenció estratègica. «Jo m’estic pensant què fer. He parlat amb Hervías i m’ha dit que no fa falta córrer», assegura a aquest diari un diputat de Cs a Andalusia que parla sota condició d’anonimat. Des d’una altra part de la Península, un baró també coincideix. «Hem rebut la indicació de no rematar Cs. No ara. És com si haguéssim firmat un pacte de no agressió», declara un dirigent que sí que va fitxar a principis d’any a un alt càrrec dels taronges. No vol aparèixer amb noms i cognoms «perquè és el moment de la convenció de Casado».

El líder del PP va inaugurar aquest dilluns a Santiago de Compostel·la juntament amb ariano Rajoy la primera de les 25 taules de debat que se celebraran fins divendres per les comunitats en les quals els conservadors governen. Aquest dimarts, els populars es traslladaran a Valladolid, on, precisament, hi ha un col·loqui en el qual s’escenificarà aquesta voluntat de Casado d’«unir el centredreta», de tornar a atraure «sota el paraigua del PP» els votants que s’han sentit atrets aquests últims anys per Vox i Ciutadans. Juan Carlos Girauta, exportaveu dels taronges en el Congrés, debatrà amb Alejo Vidal-Quadras, fundador de Vox, partit que va abandonar fa sis anys, sobre «Unitat nacional i Estat autonòmic davant el nacionalisme».