Festa de la Rosa 2021

El PSC apuntala el diàleg i avisa Puigdemont que «ningú està per sobre de la llei»

  • Els socialistes eleven el to contra el Govern pels ‘macrobotellons’, el ‘procesisme’ i l’ampliació de l’Aeroport de Barcelona-el Prat

Fiesta de la Rosa

Fiesta de la Rosa / Marta Pérez (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest diumenge el PSC es va tornar a conjurar en la seva tradicional Festa de la Rosa a la Pineda de Gavà (Barcelona), després del parèntesi obligat per la pandèmia de la Covid-19, amb un aforament limitat a 500 afiliats amb mascareta i distància de seguretat, per apuntalar la seva estratègia pel diàleg a Catalunya. La detenció i posterior posada en llibertat sense mesures cautelars de l’expresident Carles Puigdemont a Sardenya ha fet créixer l’ofensiva de Junts i la CUP contra el pragmatisme d’Esquerra, de manera que els socialistes van voler deixar clar que «ningú trencarà el diàleg a Catalunya». «Ningú està, ni a Catalunya, ni a Espanya, ni a Europa, per sobre de la llei», va afirmar el secretari d’Organització i líder de les files en el Parlament, Salvador Illa.

La d’avui va ser la primera Festa de la Rosa de la ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez en el càrrec, i l’última del titular de Cultura i Esports, Miquel Iceta, com a secretari general, ja que passarà el testimoni a Illa en un congrés extraordinari al desembre. «No hi haurà bicefàlia, hi haurà lideratge d’un projecte col·lectiu», va dir Iceta a Illa, després d’un encreuament d’agraïments i records sobre «mèrits compartits».

Illa va exhibir la vara de l’oposició i es va regirar contra el Govern pels ‘macrobotellons’, el ‘procesisme’ i l’ampliació de l’Aeroport de Barcelona-el Prat. El líder socialista va condemnar amb rotunditat i sense matisos els aldarulls als carrers de Barcelona i va reclamar «tot el pes de la llei per als que no saben respectar la convivència». Va criticar que el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, no hagi estat «al peu del canó», tot i que no el va esmentar: «Quan hi ha incidents d’ordre públic, alguns no hi són mai, s’amaguen. Ja n’hi ha prou de desautoritzar els agents de l’autoritat», va afirmar. Quant al procés, va deixar clar que aposta per un temps nou de diàleg Catalunya endins per a la reconciliació i va aprofitar el conflicte sobre l’aeròdrom per burxar en la ferida oberta a l’Executiu, afirmant que el president Pere Aragonès va desautoritzar el seu vicepresident, Jordi Puigneró, que havia acordat amb el Govern els plans per a la reforma. «Diàleg, negociació i acord», va dir.

«Els enemics més grans d’Espanya»

Notícies relacionades

La ministra Raquel Sánchez jugava a casa, al municipi d’on va ser alcaldessa fins al seu salt al Ministeri. Igual que Illa, va animar a «deixar enrere la confrontació», i va dir que part de l’independentisme ja rebutja la via unilateral «que no és viable ni desitjable», per obrir pas a la reconciliació amb un diàleg que «no té línies vermelles, només límits: la Constitució i l’Estatut». Després de repassar els traspassos pendents, es va comprometre a treballar per revertir els dèficits en inversions i infraestructures. «Els independentistes i la dreta exclouen la meitat del país, són sectaris. Nosaltres som els que allarguem la mà», va afirmar. «A Casado només li importa la seva cadira, que Ayuso no li tregui el poder, la gent no el preocupa en absolut [...] Són els enemics més grans d’Espanya, pensen que quan a Espanya li va malament, a ells els va bé», va dir.  

Va fer una breu referència a l’ampliació de l’Aeroport de Barcelona-el Prat, però no a Puigdemont. La ministra va defensar la «necessària compatibilitat» entre el «motor econòmic i la convivència i respecte al medi ambient necessària». «Aquesta inversió se’ns ha criticat. Se’ns ha arribat a dir que era un xantatge i després se’ns diu que la retirem per anar en contra de Catalunya», va afirmar, criticat els socis en el Govern. Va concloure que per centrar-se en la recuperació d’aquest país fan falta uns Pressupostos Generals de l’Estat «ambiciosos» que han de ser dissenyats amb «diàleg i consens».