Després de la detenció a l’Alguer

El Consell per la República desconvoca la manifestació en defensa de Puigdemont

  • L’òrgan que lidera l’expresident emplaça l’independentisme a centrar esforços en el quart aniversari del referèndum

Concentración ante el Consulado de Italia en Barcelona por la detención del expresidente Carles Puigdemont.

Concentración ante el Consulado de Italia en Barcelona por la detención del expresidente Carles Puigdemont. / Marc Brugat (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La detenció i posterior posada en llibertat sense mesures cautelars de l’expresident Carles Puigdemont a l’illa italiana de Sardenya va tornar a agitar els carrers i a propiciar crides en favor de la mobilització persistent. El Consell per la República, amb el recolzament de l’ANC, Òmnium Cultural i l’AMI, van convocar el sobiranisme aquest diumenge a Barcelona però finalment s’ha fet enrere. L’objectiu de la protesta era exigir el final de la judialització del conflicte i defensar l’excap del Govern, que declararà el pròxim 4 d’octubre davant el Tribunal d’Apel·lació de Sàsser, l’encarregat de decidir sobre la seva entrega Espanya, però, en un comunicat, han anunciat que aquesta marxa queda desconvocada.

«Ho hem aconseguit: Carles Puigdemont està en llibertat i sense mesures cautelars. Ara, doncs, amb aquesta nova victòria des de l’exili, el Consell ha decidit que cal concentrar els esforços per celebrar-la aquest pròxim 1-O», esgrimeix l’entitat que presideix l’expresident. El Consell per la República defensa en el comunicat que ha quedat «demostrat» que «la lluita jurídica, diplomàtica i política són efectives per aconseguir la independència».

Notícies relacionades

A la «mobilització sostinguda» que va idear l’ANC per mantenir el pols als carrers i que va arrencar l’Onze de Setembre reunint 400.000 persones segons els organitzadors –108.000 segons la Guàrdia Urbana– i pretenia continuar amb la celebració del quart aniversari de l’1-O de manera descentralitzada durant tres dies, se li havia sumat aquesta altra protesta convocada al conèixer-se la detenció de l’expresident. Però, finalment, fan marxa enrere i animen el sobiranisme a «celebrar amb vehemència l’èxit arribat a l’Alguer, així com a reivindicar la independència, aquest 1-O». La manifestació estava prevista a les 12 hores al passeig de Gràcia de la capital catalana sota el lema ‘No Surrender. Prou repressió. Independència’.

La mobilització prevista per al quart aniversari del referèndum començarà divendres 1 d’octubre a la Catalunya Nord, concretament a Ille-sud-Têt, on celebraran un acte polític per reivindicar el paper d’aquest territori en la compra, l’emmagatzematge i la distribució de les urnes que es van utilitzar per desenvolupar la consulta del 2017, escapant-se del radar de les forces i cossos de seguretat. Després, una columna de vehicles es posarà en marxa fins a la ciutat de Figueres, formant una caravana de cotxes que estarà encapçalada per urnes utilitzades fa quatre anys. Dissabte començaran tres marxes a peu de forma paral·lela per tot Catalunya i diumenge es tancarà la protesta amb un acte central a Barcelona.