L’Onze de Setembre

L’independentisme omple la Via Laietana en la manifestació de la Diada

  • Milers de persones tornen al carrer després de la pandèmia en una protesta marcada per la divisió secessionista

  • Última hora de la manifestació, en directe

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després d’un any de parèntesi obligat per la pandèmia, l’independentisme ha tornat a sortir al carrer aquest dissabte en una altra Diada multitudinària, tot i que amb menor afluència que els anys anteriors al coronavirus. Milers de persones (108.000 segons la Guàrdia Urbana i 400.000 segons els organitzadors) han participat en la manifestació convocada per l’ANC, que ha omplert la Via Laietana de Barcelona i ha discorregut sense incidents rellevants fins a l’Estació de França.

Sota el lema ‘Lluitem i guanyem la independència’ i ja sense restriccions sanitàries, la majoria de manifestants han portat mascareta, però en molts trams no s’ha respectat la distància social. Al llarg del recorregut es podien veure cartells amb lemes com «Volem la independència ara», «Govern, compliu el vostre compromís: culminar la independència» o «La lluita dels 3.300 represaliats no és per l’aeroport», a més d’estelades.

El Govern i els presos

En la manifestació han participat el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la majoria dels consellers del Govern –inclòs el titular de Salut, Josep Maria Argimon–; la presidenta del Parlament, Laura Borràs; l’expresident Quim Torra, i alguns dels presos de l’1-O indultats el juny, com Oriol Junqueras, Carme Forcadell o el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, entre altres.

Notícies relacionades

L’únic moment de tensió s’ha viscut davant la seu de la Prefectura Superior de Policia de la Via Laietana, quan un grup reduït de manifestants han llançat rotllos de paper higiènic i cridat consignes com «Fora les forces d’ocupació».

La manifestació de la Diada arriba en plena divisió interna en l’independentisme sobre com encarar la taula de diàleg amb l’Estat, que es reactiva la setmana que ve. Alguns assistents a la manifestació han dedicat xiulets a Aragonès –contestats amb crits de «president» pels seus partidaris– i s’ha vist pancartes crítiques com «¿On és la república, mentiders?».