VISTA A L’ALGUER

La jutge de l‘Alguer considera la immunitat de Puigdemont «encara intacta»

La magistrada considera que l’empresonament de l’expresident és incompatible amb la seva activitat com a europarlamentari

A1-126129918.jpg

A1-126129918.jpg / GIANNI BIDDAU (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La jutge Plinia Azzena ha confirmat aquest divendres la legitimitat de la detenció de Carles Puigdemont però ha ordenat, al seu torn, la seva «immediata posada en llibertat», en virtut que s’ha considerat que «la suspensió del procediment nacional comporta la suspensió d’execució de l’esmentat mandat» de detenció, segons la providència de dues pàgines a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.

Una de les motivacions donades per la jutge és que la detenció de l’expresident danyaria «en forma greu el dret del detingut a viatjar lliurement per participar en les reunions al Parlament Europeu», garantit per «una immunitat, encara intacta».

De fet, segons Azzena, la detenció de Puigdemont perjudicaria «els seus drets fonamentals». Drets que han sigut garantits en el cas de Lluís Puig, l’ordre de detenció europea del qual va ser rebutjada per les autoritats belgues el 7 de gener del 2021, malgrat que aquest també té un procediment penal obert, ha escrit la magistrada.

No sol·licitades per la fiscalia

En aquesta línia, la jutge resol que no adopta mesures cautelars contra Puigdemont i que aquestes no han sigut sol·licitades per la fiscalia perquè el seu ingrés a la presó seria «incompatible amb l’activitat de parlamentari europeu» del polític català. Més encara que la immunitat de Puigdemont «no ha sigut revocada per part d’Espanya», que el polític es va negar «a l’entrega», i que «el procediment penal sobre el cas ha sigut suspès».

Notícies relacionades

Per això, el que es demana és que Puigdemont comparegui davant del Tribunal d’Apel·lacions de Sassar, el pròxim 4 d’octubre. Tot i així, en la sentència la magistrada va reconèixer l’arrest, que la policia fronterera italiana va executar dijous i del qual el tribunal va ser informat a les nou del vespre, com a legítim i ocorregut «en els termes i condicions de la llei».

La decisió de les autoritats italianes, es va basar, de fet, en l’euroordre núm. 20907/2017 del 14 d’octubre del 2019, a causa dels delictes (previstos per la legislació espanyola) de malversació de fons públics, i sedició que pesen sobre Puigdemont, ha considerat Azzena.