En el procediment sobre la immunitat

L’Advocacia de l’Estat va informar al TGUE que les euroordres estaven suspeses sense que ho estiguessin

  • La principal polèmica de l’arrest es concentra en si el TGUE va donar per paralitzada la reclamació anterior

  • El tribunal europeu advertia en la seva resolució que en cas de detenció es dirigís a ell de nou

L’Advocacia de l’Estat va informar al TGUE que les euroordres estaven suspeses sense que ho estiguessin

Jorge Peteiro / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Les autoritats espanyoles representades per l’Advocacia de l’Estat van manifestar al Tribunal General de Justícia de la Unió Europea «expressament» que l’euroordres cursades contra l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i la resta de fugits que havien sigut elegits eurodiputats «estaven suspeses», segons es reflecteix en la interlocutòria del 30 de juliol en què el tribunal europeu va descartar mantenir de forma cautelar la immunitat que els havia aixecat el Parlament europeu. El problema és que l’únic que pot suspendre o retirar una euroordre és el magistrat que la va dictar i en aquest cas el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena mai ho va fer, van informar a aquest diari fonts jurídiques.

Això és el que ha propiciat l’arrest de l’expresident català, perquè a l’arribar amb avió a Sardenya el seu nom va fer saltar l’alerta de l’ordre en curs. La detenció no es va comunicar fins aquest divendres al Tribunal Suprem, que la vigília no va passar d’un coneixement extraoficial.

La resolució afirma en el seu punt 55 que «les autoritats espanyoles van manifestar expressament que aquesta sol·licitud demanava la suspensió de les ordres de detenció nacionals dictades contra els demandants i comportava la suspensió de qualsevol procediment d’execució d’una ordre de detenció europea que es pogués haver iniciat. També van afirmar que cap tribunal de la Unió Europea podia executar les ordres de detenció europees en litigi fins que el Tribunal de Justícia es pronunciés. No obstant, acabava amb l’advertència que si era arrestat, es tornessin a dirigir al tribunal.

Fins i tot resoldre sobre Puig

Notícies relacionades

Amb aquesta argumentació, el tribunal europeu afirmava respecte a la sol·licitud de Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín que «en aquestes circumstàncies, s’ha de concloure que, mentre el Tribunal de Justícia no s’hagi pronunciat en el tema» sobre Lluís Puig «res suggereix que les autoritats judicials belgues o les autoritats d’un altre Estat membre poguessin executar les ordres de detenció europees dictades contra els demandants i poder entregar-les a les autoritats espanyoles».

Preguntada al respecte, la ministra de Justícia, Pilar Llop, ha manifestat en un viatge a Astúries que el que ha de fer ara el Govern és «respectar les decisions judicials, els procediments i els temps». «No sabem quines resolucions adoptaran les autoritats judicials», de manera que «no podem aventurar quin serà el resultat de la detenció del ciutadà Puigdemont, com quedarà aquesta situació, i no podem saber quin serà el pas següent», va dir.