Després de la detenció a l’Alguer

La declaració de Puigdemont al Tribunal de Sàsser s’ajorna fins dissabte

  • Boye assegura que el Tribunal Europeu «ha sigut enganyat», perquè l’euroordre de detenció «estava suspesa», malgrat que el Tribunal Suprem en defensi la vigència

  • La defensa de l’expresident confia que la presentació de mesures cautelars pugui alliberar-lo i frenar una possible extradició a Espanya

27 03 2019 Gonzalo Boye (arxiu)  POLITICA

27 03 2019 Gonzalo Boye (arxiu) POLITICA / EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La vista de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, davant el Tribunal d’Apel·lació de Sàsser, després del seu arrest dijous a la nit a l’illa italiana de Cerdeña,ha sigut ajornada com demanava el seu equip de defensa. L’excap del Govern havia sigut citat a les 14.00 hores, però els seus advocats han demanat més temps parar poder preparar la compareixença, una cosa que el tribunal ha estimat fixant-la per demà dissabte. Després que Puigdemont es personi davant el jutge, aquest haurà de decidir si el deixa en llibertat o procedeix a la seva extradició a Espanya.

L’advocat de la defensa de Puigdemont, Gonzalo Boye, ha comparegut al migdia amb l’exconseller i vicepresident del Consell per la República, Toni Comín, des de Brussel·les per explicar que presentaran aquest mateix divendres mesures cautelaríssimes al Tribunal General de la UE, que podria tardar entre 24 i 72 hores a resoldre-les, tot i que no existeix un termini precís al reglament del tribunal amb seu a Luxemburg, perquè torni la immunitat a l’eurodiputat i així pugui ser alliberat. A més, registrarà mesures cautelars per frenar una possible entrega a Espanya.

Boye ha clarificat que Puigdemont està detingut i passarà a disposició policial en «les pròximes hores o dies», perquè, després, el jutge aclareixi si tramita l’extradició. L’advocat s’ha mostrat confiat que la resolució serà favorable als seus interessos i que els tribunals «corregiran» la decisió de la policia italiana.

Boye s’ha referit a la resolució del 30 de juliol del 2021 del Tribunal General de la Unió Europea que manté que els procediments per a la seva detenció estan suspesos al considerar que no hi havia risc de detenció, tot i que el Tribunal Suprem defensa la vigència de l’euroordre que va emetre, perquè encara no havia rebut resposta a les seves al·legacions.

«El Tribunal Europeu ha sigut enganyat. «El problema del TS és que ha jugat una carta poc clara, poc correcta, que té a veure amb altres dinàmiques», ha dit Boye, i ha explicat que es van aixecar les mesures cautelars perquè el tribunal europeu va entendre que tothom respectaria la seva decisió i no seria detingut. «No pot ser que l’Advocacia digui blanc i el Tribunal Suprem digui negre», ha afegit.

El lletrat ha explicat que va parlar amb la policia italiana en el moment de l’arrest i que els agents van al·legar que no tenien capacitat per interpretar la documentació aportada, per aixo, al saltar en el sistema l’ordre de detenció, van procedir a fer-la efectiva.

«Detenció il·legal»

Per la seva banda, Comín ha defensat que la detenció de Puigdemont és «il·legal», perquè «l’Estat espanyol va reconèixer formalment davant el tribunal de Luxemburg que l’euroordre estava suspesa». «L’Estat una vegada més saltant-se el dret europeu ha forçat la detenció en un altre país de la Unió Europea. És una gravetat màxima des del punt de vista jurídic i polític. Itàlia, arrossegada per l’Estat espanyol, té un pres polític», ha continuat.

Notícies relacionades

L’exconseller ha preguntat a les instàncies de la Unió Europea (UE): «¿Com es pot negociar amb un Estat que vulnera de forma sistemàtica i descarada l’Estat de dret, que fa cas omís de les decisions del Tribunal de la UE, que ignora el dret europeu?», i s’ha mostrat esperançat que «corregeixin l’error de la policia italiana».

El Consell per la República i l’ANC han convocat una manifestació diumenge a les 12 hores al passeig de Gràcia de Barcelona per exigir l’alliberament de Puigdemont. «El procés d’independència és irreversible i imparable, i després d’això segueix endavant amb més força que mai», ha conclòs Comín.