Compareixença a Nova York

Sánchez dona suport a Laya per l’entrada de Ghali: «El Govern va fer el que havia de fer i com ho havia de fer»

  • El president remarca que el Govern va respondre a una «petició humanitària» formulada per Algèria i que ho va fer «conforme a la llei»

  • Expressa la seva «solidaritat» amb França i trasllada al secretari general de l’OTAN la «contribució» d’Espanya perquè es resolgui la crisi França-EUA

Sánchez dona suport a Laya per l’entrada de Ghali: «El Govern va fer el que havia de fer i com ho havia de fer»

POOL MONCLOA / BORJA PUIG

1
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Pedro Sánchez defensa la gestió del Govern, i en concret de la seva ja exministra d’Exteriors, Arancha González Laya, en la crisi amb el Marroc que va esclatar la primavera passada. L’Executiu «va fer el que havia de fer», «i com ho havia de fer», a l’hora d’acollir a Espanya, per raons «humanitàries» el líder del Front Polisario, Brahim Ghali, malalt de Covid.

Notícies relacionades

El president es troba entre dos focs ara mateix. D’una banda, la reconducció de les relacions amb Rabat, que necessita i que avança de manera inequívoca. De l’altra, la defensa de l’entrada del responsable sahrauí, el 18 d’abril, que es troba sota la lupa judicial. Laya, de fet, està imputada perquè Ghali va poder posar un peu a Espanya sense necessitat de sotmetre’s a un control de passaports. Va ser el que era director de Gabinet de la ja exministra, Camilo Villarino, qui va declarar davant el jutge que ella li va demanar «màxima discreció» perquè la divulgació del viatge podria causar un «perjudici» a les relacions internacionals. A més, ha sigut citada com a testimoni la que era cap de Gabinet de la vicepresidenta Carmen Calvo, Isabel Valldecabres.

Sánchez, preguntat a Nova York durant una roda de premsa a la residència de l’ambaixador espanyol davant l’ONU, va evidenciar la disjuntiva en la qual es troba el Govern. Va remarcar que hi va haver una «petició humanitària» per part d’Algèria, «per salvar la vida a una persona que estava a punt de morir». «El Govern va fer el que havia de fer, donar una resposta humanitària, i ho va fer com ho havia de fer. És a dir, conforme a la llei», va esgrimir.