Compareixença des de Nova York

Sánchez llança una picada d’ullet a Podem i no descarta una pujada fiscal per a Pressupostos

  • El president no tanca la porta a una alça impositiva, com sí que va fer al juny, i assegura que el projecte de llei arribarà «en temps i forma» al Congrés

  • Reitera al PP que ha de complir la renovació del Poder Judicial, perquè «no hi ha dues Constitucions» i no contempla la reforma de la llei

Sánchez llança una picada d’ullet a Podem i no descarta una pujada fiscal per a Pressupostos

EFE / ÁNGEL COLMENARES

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

La negociació del projecte de llei de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al 2022 està oberta al si del Govern. Unides Podem pressiona amb la reforma fiscal, vol que en els comptes figuri un tipus mínim del 15% a les grans empreses en l’impost de societats. I Pedro Sánchez, que al juny va assegurar que no hi hauria alces impositives amb total rotunditat, ara no ho descarta, com un missatge conciliador cap al seu soci. El que sí que garanteix és que el text arribarà al Congrés quan estava previst, entre finals de setembre i principis d’octubre.

El president del Govern va ser deliberadament caut des de Nova York, on es va desplaçar des de les Canàries per complir amb una agenda reduïda al mínim amb motiu del 76è període de sessions de l’Assemblea General de les Nacions Unides. Primer es va reunir amb el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg –amb la crisi entre França i els Estats Units molt candent per l’aliança militar Aukus– i després va comparèixer davant els mitjans a la residència de l’ambaixador espanyol davant l’ONU, just abans de protagonitzar un esdeveniment dedicat al multilateralisme i la recuperació «justa» patrocinat al costat de Suècia, Costa Rica i Sierra Leone, i també abans de parlar davant el ple de l’organisme internacional, discurs després del qual tornarà a La Palma. Dijous visitarà de nou l’illa acompanyat pels Reis.

Notícies relacionades

A TVE, la líder de Podem i ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, va remarcar que l’acord entre els socis estava ara mateix «lluny» i va advertir que la reforma fiscal és una qüestió «imprescindible» en la negociació. Aquesta pujada, va defensar, no pot esperar, i s’ha d’incorporar aquest 15% mínim que, de fet, han consensuat ja 130 països. A Sánchez els periodistes li van preguntar fins en dues ocasions per aquest assumpte. Va llançar pilotes fora, just per preservar la negociació i no entrar en col·lisió públicament amb els morats. El cap de l’Executiu va afirmar que en aquest context de recuperació, en el qual s’han elevat les previsions de creixement, en què s’està reanimant l’activitat «en temps rècord» i en què s’ha complert amb els objectius del procés de vacunació, són necessaris uns nous comptes de l’Estat perquè la recuperació sigui «justa» i «arribi a tots els territoris i tots els ciutadans».

«A partir d’allà, hi haurà Pressupostos, i es presentaran en temps i forma i amb un objectiu, la recuperació justa», va afirmar. Quan el Govern porti el projecte de llei al Congrés, va apuntar, es veuran «els detalls» del contingut. Els objectius han de ser, va insistir, «garantir l’estabilitat», crear els «cursos» per canalitzar els fons europeus i explotar aquesta reanimació econòmica.