Junts demana a ERC i la CUP negociar junts els pressupostos de l’Estat

  • Els de Puigdemont condicionen un eventual recolzament als comptes a l’autodeterminació i l’amnistia

  • Mantenen el rebuig de ser a la taula de diàleg tret de si s’accepten els noms vetats per Aragonès

Elsa Artadi

Elsa Artadi / RG7_EXTERNAS

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La portaveu de Junts per Catalunya (JxCat), Elsa Artadi, ha demanat formalment aquest dilluns a ERC i a la CUP negociar conjuntament amb el Govern central els pressupostos de l’Estat, si bé ha condicionat l’eventual recolzament als comptes no només a les inversions, sinó també a la reivindicació de l’autodeterminació i l’amnistia, una cosa que ha rebutjat explícitament el president Pere Aragonès.

Artadi, en roda de premsa després de l’executiva de Junts, ha argumentat que els pressupostos de l’Estat són «una de les poques eines» que té l’independentisme. Per a aquesta negociació conjunta, el partit de l’expresident Carles Puigdemont establirà contacte amb republicans i cupaires partint de reclamar inversions socials, infraestructures, fons Covid i fons europeus, així com abordar amb el Govern central «l’amnistia i l’autodeterminació», per la qual cosa la portaveu ha sigut explícita a l’hora de proposar «vincular-los a l’aprovació dels pressupostos».

Notícies relacionades

Segons Junts, la negociació dels comptes estatals està directament relacionada amb el projecte de pressupostos catalans que pugui fer en paral·lel el Govern per al 2022, ja que serà clau conèixer si l’Estat invertirà en fons Covid i fons europeus. Si l’independentisme negocia per separat seria anar «debilitats» a Madrid, ha argumentat Artadi.

Taula de diàleg

Mentre Junts allarga la mà a ERC respecte als pressupostos de l’Estat, la formació de Puigdemont manté el seu rebuig de participar en la taula de diàleg amb el Govern central, tret de si s’accepten els noms proposats per JxCat per a aquesta negociació i que només en un cas formen part del Govern. En aquest sentit, Artadi emplaça ERC a crear un monitoratge i avaluació del diàleg amb el Govern central, tal com estableix el pacte de legislatura firmat entre els republicans i Junts.