Baròmetre realitzat en plena crisi elèctrica

El CIS amplia a 9,1 punts l’avantatge del PSOE sobre el PP

  • Socialistes i Unides Podem empaten amb el bloc format pels populars, Vox i Cs

  • El sondeig es va realitzar també en el moment àlgid de la confrontació Govern-PP per la renovació del Poder Judicial

El CIS amplia a 9,1 punts l’avantatge del PSOE sobre el PP

EUROPA PRESS / EDUARDO PARRA

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El PSOE es torna a distanciar del PP. Segons l’últim baròmetre publicat pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) aquest dijous, els socialistes amplien el seu avantatge sobre els populars en l’arrencada del curs polític fins als 9,1 punts percentuals. Després d’uns mesos en què el partit de Pablo Casado començava a retallar distàncies amb Pedro Sánchez, els conservadors s’han desplomat gairebé un 3%, mentre que la formació que lidera el president del Govern ha crescut un punt.

L’organisme que presideix José Félix Tezanos va realitzar el treball de camp per a aquest sondeig els primers dies del mes, entre l’1 i el 13 de setembre. En aquells moments, les crítiques per l’escalada del preu de la llum, marcant rècords cada dia, assetjaven el Govern i van obligar el cap de l’Executiu a comprometre’s que els ciutadans pagarien a finals del 2021 una factura similar a la del 2018. A més, en els mateixos dies, es va agreujar la batalla entre el PSOE i el PP pel bloqueig del Consell General del Poder judicial (CGPJ).

Cap de les dues qüestions sembla haver llastat el PSOE. L’anterior sondeig amb intenció de vot publicat pel CIS al juliol situava la distància entre socialistes i populars en 5,2 punts. Des d’aleshores, el partit de Sánchez ha escalat fins al 29,6 per cent dels vots i els de Casado han caigut fins al 20,5 per cent. La diferència, de 9,1 punts, segueix lluny de la que l’organisme va dibuixar el març del 13,4 per cent. No obstant, la resta d’enquestes ofereixen un escenari molt més igualat entre les dues formacions.

Equilibri entre esquerra i dreta

Notícies relacionades

Més enllà de la distància entre socialistes i populars, el CIS apunta a un empat tècnic entre el bloc d’esquerres i el de dretes si les eleccions se celebressin aquest dijous. El PSOE i Unides Podem, els dos partits que conformen la coalició de Govern, sumen el 40,9 per cent dels vots, mentre que el PP, Vox i Cs se situen en el 40,8 per cert de les paperetes.

Els de Santiago Abascal es mantenen com a tercera força i creixen 0,2 punts, aconseguint un 13,8 per cent dels vots. En quarta posició hi hauria Unides Podem amb l’11,3 per cent després d’augmentar en 0,7 punts. Completant el quintet inicial hi hauria Ciutadans. Els d’Inés Arrimadas són els que més creixen –junt amb el PSOE– incrementant els seus vots en un punt percentual, arribant al 6,5 per cent.