Primer sondeig de Tezanos després de la crisi de Govern de Sánchez

El PSOE avantatja en 5,2 punts el PP després dels indults, segons el CIS

  • El baròmetre del juliol recull part de l’impacte de la remodelació del Gabinet de Sánchez, anunciat el 10 de juliol

El PSOE avantatja en 5,2 punts el PP després dels indults, segons el CIS
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El PSOE avantatja en 5,2 punts el PP segons el baròmetre de juliol del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). Els socialistes milloren els seus resultats de fa un mes, en què els populars els van retallar i es van quedar a només 3,5 punts. Així, el partit de Pedro Sánchez millora en 1,8 enters respecte als de Pablo Casado. Aquest estudi demoscòpic és el primer realitzat després de la concessió dels indults als condemnats pel procés i enmig del treball de camp del qual el president del Govern central, Pedro Sánchez, va sorprendre amb una àmplia remodelació del seu Gabinet.

El sondeig apunta també una pujada de Vox, que passa del 13% del juny, al 13,6 de juliol, mentre que Unides Podem perd pes i es queda al 10,6% –12% al juny–, igual que Ciutadans, que cau dues dècimes fins al 5,5% en estimació de vot. Més País-Compromís es referma com la sisena força amb representació al Congrés, amb el 3,7% dels sufragis, seguit d’ERC, amb el 3,3%. Després dels indults, JxCat puja tres dècimes fins a l’1,9%, mentre que la CUP es queda al 0,7%.

Document

La part final de les enquestes es van portar a terme coincidint amb aquests canvis al si de l’Executiu anunciats pel mateix Sánchez el 10 de juliol i que es van concentrar en les preses de possessió dels nous ministres el dia 12. És a dir, el sondeig recollirà almenys part de l’impacte que aquesta remodelació hagi pogut tenir quant a la intenció de vot de les persones entrevistades. El president del CIS, José Félix Tezanos, ja apuntava que les dades diuen «que l’opinió pública valora molt positivament aquests canvis».

A més, s’emmarca en una època en què anaven pujant els contagis per coronavirus en diverses comunitats, sobretot entre els joves, i algunes d’elles tornaven a aprovar restriccions, inclosos tocs de queda. Així mateix, la setmana passada, quan el CIS estava a punt de tancar el treball de camp, el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucional el confinament decretat pel Govern en el primer estat d’alarma i va deixar servida la polèmica.

La crisi preocupa més que la Covid

Notícies relacionades

En aquest context, la crisi s’ha tornat a situar al capdavant de les principals preocupacions d’Espanya, per davant de l’atur, que baixa a la segona posició, i del coronavirus, que es manté en la tercera plaça, tot i que puja lleugerament. En concret, la situació econòmica apareix esmentada en el 40,2% dels qüestionaris, un percentatge similar al del mes passat, però que en aquest estudi el converteix en el primer problema nacional, i desplaça així l’atur, que al juny va ocupar aquest lloc per primera vegada des del febrer.

D’altra banda, més de la meitat dels espanyols (54,7%) creuen que els ciutadans del nostre país estan donant un exemple de civisme i solidaritat en la manera d’afrontar les mesures contra la Covid-19, davant el 35,8% que opina que al contrari. Set de cada 10 (69%) asseguren que encara més afectada s’ha vist la seva vida social, a causa del distanciament amb els seus éssers estimats (31,5%), les restriccions a la llibertat de moviments (29,4%) i per la feina i l’economia personal (18,4%), entre altres raons variades.

Temes:

CIS