Aragonès diu que les reunions de la taula de diàleg seran públiques quan hi hagi acord

Defensa no fixar dates i treballar discretament per generar «confiances»

BARCELONA 15/09/2021 Política. Reunión mesa de diálogo entre Pere Aragonés y Pedro Sánchez en el Palau de la Generalitat FOTO de FERRAN NADEU

BARCELONA 15/09/2021 Política. Reunión mesa de diálogo entre Pere Aragonés y Pedro Sánchez en el Palau de la Generalitat FOTO de FERRAN NADEU / Ferran Nadeu (EPC)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat aquest dijous que les reunions de la taula de diàleg seran públiques quan s’hagin de presentar acords i ha defensat la necessitat que el treball entre les dues delegacions sigui discret per generar «confiances». En una entrevista a RAC-1 recollida per Europa Press, ha afirmat que la negociació per solucionar el conflicte català és tan complexa que no es pot anar retransmetent públicament, sinó que «primer cal crear un espai de confiança».

Considera que cal establir una metodologia de treball perquè la negociació avanci, però sense posar dates concretes: «T’encotillen molt, però això no vol dir que sigui ‘sine die’. S’ha d’anar avançant i concretant. Necessitem una primera fase de negociació per donar un marge de confiança i cal avançar en les concrecions».

En aquest sentit, ha posat l’exemple de la reunió de la taula de diàleg del febrer del 2020, en la qual creu que es va fixar «un calendari tan concret que no es va complir després», i ha assegurat que no vol que torni a passar.

«No és una qüestió de dates fixes, sinó de tasques a fer», ha concretat Aragonès, que ha insistit que ara és el moment de posar les bases a la negociació perquè, segons el seu parer, això pot acabar determinant com es desenvolupi i el futur resultat.

Així, ha indicat que a partir d’ara els consellers i ministres que formen part de la taula de diàleg vagin parlant i concretant els pròxims passos. «En alguns casos seran reunions, en d’altres contactes o sessions de treball més llargues, i quan hi hagi acords, sessions públiques», ha afegit.

El president català ha deixat clar que dimecres es va evidenciar que les posicions entre els dos governs estan allunyades, però que va servir per traslladar al president del Govern central, Pedro Sánchez, la seva voluntat que aquesta taula serveixi per solucionar el conflicte: «Vaig deixar clar que anem de debò. Ens creiem que la resolució al conflicte polític acabarà sent negociada».

Ha destacat que quan les posicions estan allunyades és important que al principi es parli molt i escoltar les raons que hi ha al darrere de les demandes de cada part: «El Govern espanyol ha d’entendre les raons que hi ha al darrere», i creu que això requereix temps i perseverança.

Notícies relacionades

Aragonès ha reiterat que en la reunió amb Sánchez, que ha detallat que es preveia més curta però que es va allargar, li va exposar la posició del Govern, que es basa en l’amnistia i l’autodeterminació, i ha dit que sempre surten altres temes, tot i que sigui amb una breu referència: «Però la reunió d’ahir no era per parlar d’inversions i conflictes competencials que podem tenir», sinó per parlar del conflicte.

Preguntat per si van parlar de la situació de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el seu possible retorn, ha contestat que en aquestes reunions es parla més del marc general i que les coses concretes ja s’aniran treballant, però ha mantingut que «per superar la situació actual cal acabar amb la repressió».