Proposta política

Els comuns aposten per reforçar l’autogovern sense descartar un referèndum pactat

  • Albiach defensa que Catalunya impulsi un nou pacte territorial per al conjunt de l’Estat, en aliança amb el País Valencià i les Balears

POLITICA   JESSICA ALBIACH   EN COMU PODEM

POLITICA JESSICA ALBIACH EN COMU PODEM

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

República plurinacional, més autogovern i referèndum acordat. És la fórmula que reivindiquen els comuns per encarar aquest curs polític amb l’ambició que Catalunya torni a liderar un nou pacte territorial per al conjunt de l’Estat, teixint aliances amb el País Valencià i les Balears. La cap de files, Jéssica Albiach, ha detallat aquest dimecres al Museu d’Història de Barcelona el seu full de ruta, centrat a plantar cara a l’‘ayusisme’ i a pressionar una Generalitat que «ha passat els anys prioritzant els simbolismes de la política».

L’aposta pel diàleg i la negociació, sense aspiracions independentistes, es tradueix en les aspiracions amb les quals hi acudirà la part morada del Govern central. D’un costat, «acabar amb la judicialització de la política» amb la reforma del delicte de sedició i tombar la ‘llei mordassa’; d’un altre, reconèixer Catalunya com a nació, reforçant l’autogovern amb el blindatge i creixement del marc competencial amb transferències en matèria de vivenda, infraestructures ferroviàries, energia i ports i aeroports. I amb això, crear un nou sistema de finançament amb una hisenda pròpia, amb el ple desenvolupament de l’Agència Tributària de Catalunya». El resultat de la taula de diàleg –de la qual encara no hi ha data, ni ordre del dia ni comitives tancades– ha de ser sotmès a votació per part de la societat catalana, opina En Comú Podem.

«Per primera vegada en una dècada tenim un Govern a l’Estat que reconeix que som davant un conflicte polític que només es pot resoldre no només políticament, sinó de forma bilateral», ha etzibat Albiach, i ha dit que de les propostes que es posin sobre la taula en el desglaç entre governs «en dependrà el futur de Catalunya, però siguem realistes, també d’Espanya».

La salut de l’autogovern

Dures crítiques contra el Govern, amb qui va pactar els pressupostos per al 2020, per falta de lideratge i de confiança en les relacions bilaterals: «La Generalitat ni hi és ni se l’espera. No és cap misteri que els partits que governen la Generalitat fa anys que han decidit viure d’esquena a l’Estat», ha dit, i ha asseverat que «l’autogovern de Catalunya està en pitjors condicions que fa 10 anys». «No només no hem avançat, sinó que hem retrocedit», ha assenyalat.

Notícies relacionades

Després dels retrets dels independentistes per aparcar el referèndum a una segona fase, Albiach s’ha reafirmat en la seva aposta per una república plurinacional i un referèndum pactat i acordat. «El que volem, a diferència de qui fa 10 anys que promet la independència sense avançar ni una mica, és fer passes fermes cap a aquesta república». 

Sobre l’aeroport, ha sentenciat que és un debat sobre economia i que s’ha d’elegir entre «continuar sent la platja europea mentre veiem com les nostres indústries desapareixen i milers de treballadors se’n van al carrer o si liderem una transformació energètica justa que crea llocs de treball de qualitat i futur».