El CGPJ, bloquejat

El Govern rebutja canviar la llei perquè els jutges s’elegeixin a si mateixos

  • La Moncloa descarta que Sánchez truqui a Casado per dir-li que ha de «complir la Constitució»

Rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros

Rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros / Javier Lizón (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

«Ja n’hi ha prou d’excuses». Les paraules de la portaveu del Govern central, Isabel Rodríguez, a Pablo Casado sobre la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) van ser rotundes. Un dia després que el president del CGPJ, Carlos Lesmes, critiqués el PP i el PSOE pel bloqueig de la institució, l’Executiu va exigir una vegada més als conservadors que compleixin la Constitució. La Moncloa rebutja l’últim motiu de Pablo Casado per no pactar el recanvi dels 20 vocals que componen l’òrgan de govern dels jutges. El líder dels populars vol que, abans d’acordar res amb Sánchez amb el mètode vigent, el cap de l’Executiu es comprometi d’una manera fefaent a modificar la llei orgànica que regula el sistema d’elecció perquè els jutges s’elegeixin a ells mateixos. Si el PP arriba al poder, consideren a la Moncloa, ja podrà impulsar el canvi de la norma si així ho considera.

Malgrat els 1.008 dies que està en funcions el CGPJ, socialistes i populars no es mouen de les seves posicions. «No hi ha excuses. Estem parlant del compliment estricte de la nostra Constitució», va ser la resposta de Rodríguez a quines opcions contempla el Govern si Casado no afluixa la corda. «Sap perfectament quines són les regles del joc i la importància de complir amb el marc constitucional», va afirmar.

Notícies relacionades

L’Executiu no cedeix gens ni mica a la proposta del líder del PP. Casado assumeix que el recanvi del consell actual, caducat des de fa gairebé tres anys, s’ha de fer amb el sistema vigent, ja que els jutges van iniciar el procés el 2019 i s’ha de completar. Però desitja que sigui l’última vegada que els partits polítics hagin d’interferir en aquesta elecció. El dirigent conservador va oferir una reunió «immediata» al president del Govern, però Rodríguez ho va descartar. A la Moncloa no veuen necessària aquesta cita si abans, en els segons nivells, no hi ha un acostament per avançar en la negociació que, d’altra banda, ha estat gairebé tancada en diversos moments aquests tres últims anys. «Ningú ha de trucar a cap espanyol per complir la Constitució. Tots estem obligats a complir la Constitució», va dir Rodríguez.

L’argument de la independència judicial el brandeix Casado després que, el novembre del 2018, transcendís un whatsap d’un dirigent del PP assegurant que s’havia pactat que Manuel Marchena presidiria el CGPJ i que això permetria al seu partit «controlar» la sala segona del Suprem «des de darrere». Aquesta sala és l’única competent per enjudiciar diputats, senadors i membres del Govern. La publicació a la premsa d’aquest missatge va dinamitar l’acord entre el PP i el PSOE i els populars han anat canviant de raons per evitar tancar-ne un altre: primer, que Podem no podia participar en la negociació; després, que es retirés la llei que rebaixava les majories per poder elegir els jutges (i es va frenar, sobretot per l’avís que va arribar de Brussel·les); més tard, que no hi entrés el jutge José Ricardo de Prada, responsable d’una sentència sobre el cas Gürtel, i, ara, la independència judicial.