Recurs fiscal

La fiscalia demana tornar a imputar Cospedal i López del Hierro en el cas Kitchen

  • Anticorrupció considera que encara falten diligències importants per practicar, com interrogar Cosidó

La fiscalia demana tornar a imputar Cospedal i López del Hierro en el cas Kitchen

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Fiscalia Anticorrupció considera que es necessita més temps per investigar el cas Kitchen, relatiu a l’espionatge a què va ser sotmès l’extresorer del PP Luis Bárcenas per arrabassar-li la documentació compromesa per al PP que guardés. Per això ha recorregut davant la Sala Penal de l’Audiència Nacional la interlocutòria en la qual el jutge Manuel García-Castellón dona per conclosa la instrucció d’aquesta peça. En aquesta resolució el magistrat proposava jutjar l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz i 10 persones més, entre les quals no estaven ni l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal ni el seu marit, l’empresari Ignacio López del Hierro.

El ministeri públic, que el 13 de juliol passat ja va demanar una pròrroga de la instrucció de sis mesos, considera «extemporània» i «caòtica» la decisió del jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón d’aixecar la imputació del matrimoni i reduir el banc dels acusats a la cúpula d’Interior durant el Govern de Mariano Rajoy. El magistrat vol que es jutgi el llavors ministre i a qui era el seu número dos, el llavors secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, però ha rebutjat interrogar com a imputat a qui era amb ells director general de la Policia, Ignacio Cosidó.

A més d’aquesta declaració, Anticorrupció argumenta que falten diligències per practicar. Entre aquestes, algunes que afecten Cospedal, el seu marit i el comissari Enrique Olivares, la imputació dels quals va ser aixecada pel magistrat sense esperar-les, malgrat que segons el parer del ministeri públic en el dia d’avui hi ha «suficients indicis de criminalitat de la seva respectiva participació en els fets objecte d’investigació» en la causa.

Telèfons de Rajoy

El ministeri públic també considera imprescindible un informe de la Unitat d’Assumptes Interns per obtenir totes les dades que sigui possible sobre els cinc números de mòbil amb què el principal imputat en la causa, l’excomissari José Manuel Villarejo, diu que informava l’expresident del Govern Mariano Rajoy de l’avenç de l’operació d’espionatge desenvolupada sobre Bárcenas i la seva família.

Notícies relacionades

També demana que es comprovi què guarden els fitxers policials dels anys 2013 i 2014 sobre Isidro Sánchez Suárez, l’intern que es vantava de tenir alts coneixements informàtics i al qual, segons Bárcenas, va pagar perquè destruís els arxius que guardava al núvol amb diversos documents, entre els quals la gravació en la qual diu que se sentia Rajoy destruir la còpia de la comptabilitat en b del partit que ell mateix li va donar.

El recurs d’Anticorrupció se suma al dels imputats. En el seu, Fernández Díaz argumenta que Bárcenas «era el tresorer del Partit Popular, no del Ministeri de l’Interior, i no depenia ni estava vinculat amb aquest Ministeri», i a ell no li afectava el que pogués guardar contra el partit i que es podia conèixer en la causa coneguda com la dels ‘papers de Bárcenas’. Afegia que ni tan sols figurava entre els perceptors de sobresous.