Emergència internacional

Així és el pla d’acollida per als afganesos que sol·liciten asil a Espanya | Vídeo

  • El Govern agilita els tràmits d’asil per als refugiats afganesos

1
Es llegeix en minuts
EFE

Els afganesos que sol·licitin asil a Espanya després de ser evacuats per avions nacionals ja estan sent traslladats als diferents centres d’acollida del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, seguint el pla per a refugiats d’aquest departament.

Segons ha detallat aquest dimecres el ministeri en un comunicat, el dispositiu arrenca amb l’arribada dels repatriats a la base aèria de Torrejón de Ardoz (Madrid), on es mantenen una mitjana de 32 hores.

Allà poden formalitzar la sol·licitud d’asil a Espanya en una cita amb el Ministeri de l’Interior.

Una vegada finalitza la seva estada a la base, el Ministeri de Migracions els deriva a una plaça d’acollida de les diferents comunitats autònomes, que pot ser un pis o un centre, on romandran entre sis i nou mesos. En aquests espais conviuran amb altres refugiats que hagin sol·licitat la protecció internacional.

Durant aquest temps el ministeri els proporcionarà des de necessitats bàsiques –alimentació, assistència social, psicològica i sanitària– fins a ajudes orientades a la inserció laboral com classes de castellà. També se’ls ofereix l’escolarització de menors.

En una segona fase, que s’inicia amb l’acceptació de la sol·licitud d’asil i es prolongarà entre un any i mig i dos anys, els afganesos rebran un ajut econòmic per llogar una vivenda a la mateixa localitat on van ser acollits, de tal manera que no es trenqui el procés d’inclusió.

A més, continuaran rebent orientació social, legal, així com formació professional per a la recerca d’ocupació.

Notícies relacionades

El Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions detalla que aquest pla d’integració és personalitzat i s’avalua de manera contínua amb el refugiat.

El Govern va anunciar el mes de maig passat que invertirà 174 milions d’euros en aquest projecte per construir nous centres d’acollida durant els pròxims tres anys, que augmentaran a més de 5.000 places l’oferta per als sol·licitants d’asil, arribant a una xifra total superior a 15.000.

Temes:

Afganistan