Crisi migratòria

El Govern busca una sortida legal als menors de Ceuta després d’un altre revés judicial

  • Sánchez cita a la Moncloa el president de la ciutat autònoma per resoldre les devolucions de nens migrants

Llegada de un avión de evacuados de Kabul a la base aérea de Torrejón de Ardoz

Llegada de un avión de evacuados de Kabul a la base aérea de Torrejón de Ardoz / JOSÉ LUIS ROCA (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Mirant que el protagonisme de la gestió recaigui en el Govern autonòmic de Ceuta, l’Executiu central busca ja una solució legal per a l’aturada de la devolució de nens migrants que ha suposat, per segona vegada en 15 dies, un nou pronunciament en contra del Jutjat del Contenciós 1 de Ceuta.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha convocat per avui al Palau de la Moncloa el president de Ceuta, el popular Juan Jesús Vivas, per tractar la situació en què es troben els menors marroquins no acompanyats que es mantenen a la ciutat autònoma i la repatriació dels quals segueix paralitzada, després que el jutjat ceutí hagi prolongat la suspensió cautelar de la devolució al Marroc de nou d’aquests migrants infantils.

Mentrestant, l’Executiu central mira de minimitzar l’impacte d’aquest nou revés judicial. El ministre de l’interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que no se sent colpejat per la decisió del jutjat, que interromp per extensió tot el pla de devolució, de 15 en 15, de nens migrants allotjats a Ceuta des de l’onada migratòria del maig passat.

«El Ministeri de l’Interior no és el competent per a la tutela dels menors no acompanyats, de la nacionalitat que siguin, ni tampoc és el competent per resoldre o decidir sobre el retorn assistit d’aquests menors. En conseqüència no ha adoptat cap decisió respecte a això, perquè no és competent», ha dit el titular d’Interior als mitjans en la tarda d’aquest dimarts després de rebre 290 evacuats afganesos a la base aèria madrilenya de Torrejón de Ardoz. «I si no és el competent, difícilment es pot sentir desautoritzat», ha afegit.

«En interès del menor»

Grande-Marlaska ha comentat de manera molt breu la decisió judicial: «Les resolucions judicials, el Govern les acata i les compleix; faltaria més». I va assegurar que «les institucions han treballat, treballen i continuaran treballant per una cosa tan important com és l’interès superior del menor, i realitzaran totes les actuacions necessàries el conjunt de les institucions competents, entre les quals, la que exerceix la tutela, que no és cap altra que la Ciutat Autònoma de Ceuta». 

En aquell moment cap font d’Interior garantia amb certesa si el ministre acudirà a la reunió de Sánchez amb Vivas, però sí que ha comentat Marlaska que la cita d’aquest dimecres «és la reunió de les instruccions de Ceuta i el Govern d’Espanya a fi de garantir l’interès superior del menor».

Les fonts consultades a Interior per aquest diari van manifestar la seva «sorpresa» pel fet que el jutjat ceutí es negui a escoltar els arguments de la ciutat autònoma, com havia demanat l’Advocacia de l’Estat, però no s’han mostrat gens sorpresos amb la prolongació de la suspensió cautelar: «La jutge no en tenia cap altra opció. Si aixecava la suspensió i aquests nou menors eren retornats, no tindria cas sobre el qual decidir», comentaven.

En la mateixa tarda, des de París, on ha viatjat per recordar la gesta de La 9 en l’alliberament de la ciutat en la II Guerra Mundial, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha reblat la línia argumental del Govern: «La prioritat per a nosaltres és el benestar i l’interès dels menors. Per descomptat que acatem la interlocutòria de mesures cautelars. El jutge no nega la possibilitat de repatriar menors, simplement qüestiona el procediment», ha dit abans d’insistir: «Per a nosaltres, el fonamental és que els menors siguin cuidats en la seva família, en el seu entorn, que sigui l’interès d’ells el que prevalgui».

Lluny de mostrar-se colpejats pel revés judicial, al Govern miren de passar a una altra pantalla: «Podríem quedar-nos de braços plegats esperant la decisió judicial de fons d’aquí uns mesos, o arremangar-nos per buscar solucions amb la ciutat de Ceuta. Això és el que farem. Cooperació i col·laboració amb ells», asseguren a Juanma Romero fonts pròximes al president.

Notícies relacionades

La suspensió cautelar compleix una setmana de vigència. La va demanar la Coordinadora de Barris per al Seguiment de Menors juntament amb la Fundación Raíces el 16 d’agost passat per al retorn de 12 menors, però tres ja eren al Marroc.

Dies després, i després de l’obertura d’altres procediments en instàncies judicials, el Govern de la ciutat autònoma va anunciar que parava la devolució de la resta de menors que segueixen a Ceuta fins que es produís una resolució judicial definitiva.