Nou curs

Sánchez es prepara per negociar els Pressupostos i apuntalar la legislatura fins a 2023

  • Els fons europeus permetran al president seguir amb polítiques expansives amb què atraure els seus socis

  • La regulació dels lloguers, la derogació de la reforma laboral i un nou marc fiscal seran les principals demandes de Podem

Sánchez es prepara per negociar els Pressupostos i apuntalar la legislatura fins a 2023

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Superada l’etapa dels indults i consolidat el procés de vacunació, el president del Govern, Pedro Sánchez, tornarà al setembre amb una prioritat: aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat de 2022, que li permetran arribar fins a finals del següent any i acabar la legislatura. L’entrega de les milionàries partides de fons europeus per superar la pandèmia facilita la negociació amb els seus socis d’investidura, ja que podrà continuar fent polítiques expansives de despesa social. Ciutadans s’ha descartat de l’equació després de la concessió de les mesures de gràcia.

L’acord amb la Generalitat per ampliar l’aeroport del Prat i la falta de reacció de Sánchez davant la pujada del preu de la llum han irritat Unides Podem dues setmanes abans d’asseure’s amb l’Executiu a estudiar els comptes públics, tot i que els xocs no han sigut tan esplendents com antany entre la festa d’agost i l’absència de Pablo Iglesias. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i el secretari d’Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez, ja van tenir a finals de juliol la primera reunió per elaborar els comptes. Com van fer l’any anterior, dissenyaran els Pressupostos al si de l’Executiu i després els obriran a la resta de grups.

Llista de deures

Amb els fonaments preparats (el sostre d’agost es va aprovar en 196.142 milions, inclosos 26.355 de fons europeus, i el dèficit marcat per al 2022, en el 5% del PIB), la vicepresidenta segona, ministra de Treball i líder de la coalició d’Unides Podem, Yolanda Díaz, ja té preparada la llista de reclamacions imperioses. Díaz ha deixat clar que cal regular per llei els lloguers (el PSOE és partidari d’incentivar fiscalment els llogaters, una proposta que rebutgen els morats), derogar la reforma laboral de Mariano Rajoy (Podem la vol tombar del tot i el PSOE de manera parcial), pujar l'SMI (una cosa ja encaixada per Sánchez) i incloure la reforma fiscal ja als Pressupostos.

Sobre aquest últim assumpte, Montero ja ha avisat Díaz que l’Executiu esperarà a tenir l’informe de la comissió d’experts que ha encarregat per al pròxim febrer i que el canvi global no estarà preparat per a aquests comptes, tot i que confia a introduir «algunes» de les recomanacions preliminars que li facin. La ministra ha demanat a 17 especialistes en tributs que adaptin el sistema espanyol «als reptes del segle XXI» i en el seu pla està que s’hagin de pujar els impostos de societats, patrimoni, successions i donacions i abordar la fiscalitat mediambiental.

ERC va dir el novembre passat que el Govern s’havia compromès a «harmonitzar» els impostos que algunes comunitats del PP tenen amb bonificacions gairebé totals. Els republicans, amb el suport d’alguns barons del PSOE, ressuscitaran l’assumpte i com a ariet de les autonomies conservadores es trobaran Isabel Díaz Ayuso a Madrid. No obstant, aquesta «harmonització», segons fonts del Govern, a més de la reforma fiscal global també caldrà introduir-la en el model de finançament autonòmic, caducat des del 2014.

Atraure Junts

Notícies relacionades

Sánchez té de cara una negociació que es planteja ja directament amb el bloc progressista, el mateix que ha recolzat els indults, sense picades d’ullet forçades a Ciutadans. Segons fonts de l’Executiu, el president vol repetir o superar l’ampli suport que va aconseguir per als Pressupostos d’aquest any, quan va reunir 189 sis al Congrés: als del grup socialista (120) i d’Unides Podem (35) es van sumar els d’ERC (13), PNB (6), EH Bildu (5), PDECat (4), Més País (2), Compromís (1), Nova Canàries (1), PRC (1) i Terol Existeix (1). La resta dels diputats (PP, Vox, Cs, Junts, BNG i la CUP) li van donar un no que és improbable que variï aquesta vegada excepte en el cas de la formació dels postconvergents. En el grup socialista hi ha certa esperança que, després de l’acord per ampliar l’aeroport del Prat, Junts vulgui «tornar a jugar a Madrid» i demostrar que sap «negociar» (com està fent ERC l’últim any), tot i que les fonts consultades admeten que les «dinàmiques» internes de l’independentisme són «insondables».

L’aprovació dels nous comptes, assenyalen a la Moncloa, serà «un altre missatge més» al PP perquè «deixi de demanar eleccions», el mantra de Pablo Casado i els seus des que els líders independentistes van sortir de la presó.