Les despeses de ses senyories

Final de curs a Mallorca

  • Una dotzena de diputats van viatjar a Palma al juliol per celebrar l’elecció de Marga Prohens com a nova presidenta del PP balear

Final de curs a Mallorca
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

«Això no és una escola i els parlamentaris són majors d’edat», va deixar anar el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, quan es va debatre el 2014 si calia donar més informació sobre els desplaçaments de ses senyories. Es va remarcar llavors que és el diputat o senador el que ha d’utilitzar de «manera responsable» els diners públics i és la direcció del grup parlamentari la que ho ha de supervisar. No obstant, alguna mirada als últims actes d’aquest final de curs polític han deixat fotografies que posen en dubte l’objectiu d’aquests desplaçaments.

Dissabte passat, 24 de juliol, la diputada Marga Prohens va ser elegida presidenta del PP balear. Una fita en la carrera de la política mallorquina que una dotzena dels seus companys al Congrés van voler veure amb els seus propis ulls i per això van volar a l’illa de Mallorca. Allà van ser Pepe Ortiz (diputat per Cadis), Eduardo Carazo (Valladolid), María de la O Redondo (Còrdova), Óscar Gamazo (València), Andrés Lorite (Còrdova), Paloma Gázquez (Astúries), Alicia García (Àvila), Vicente Betoret (València), Ana Zurita (Tenerife), Rosa Romero (Ciudad Real), Edurne Uriarte (Madrid), Elena Castillo (Cantàbria) i Sol Cruz-Guzmán (Sevilla).

Tres han admès a aquest diari que van comprar els bitllets d’avió a càrrec de la Cambra baixa. Una portaveu del grup parlamentari no confirma si tots els que van viatjar també ho van fer, però recorda que disposaven d’aquesta opció, ja que hi ha una partida per a viatges de «naturalesa política» i l’assistència a un míting és l’acte polític per antonomàsia. La qüestió que es planteja és si és necessari que un nombre tan elevat de parlamentaris acudeixin a un acte d’aquest tipus si no ostenten responsabilitat orgànica en el partit ni participen de cap manera al conclave. La portaveu no vol fer cap comentari sobre si s’ha d’establir algun tipus de límit numèric a aquest tipus de desplaçaments.

La cúpula del partit

Notícies relacionades

«Menys viatges i més pencar, alguns s’estan especialitzant en els congressos de cap de setmana», es lamenta un diputat popular que no va viatjar a l’illa. «Van anar a escalfar una cadira, fer-se la foto i a estar a prop dels caps», es queixa un altre. Perquè allà, a més dels que van volar per veure Prohens en directe, hi eren per càrrec orgànic els també diputats Pablo Casado (president del PP), Teodoro García Egea (secretari general), Cuca Gamarra (portaveu al Congrés), Antonio González Terol (vicesecretari general), Alberto Casero (de la secretaria d’organització) i Bea Fanjul (presidenta de Noves Generacions).

La portaveu del PP remarca que la partida pressupostària del Congrés només sufraga el desplaçament, en aquest cas l’avió, i l’allotjament és costejat pel partit o bé per cada parlamentari. És la resposta que dona quan se li assenyala que almenys un dels que van viatjar a Palma té penjada a Instagram fins i tot una fotografia que es va fer amb la seva parella i els dos fills divendres, la vigília del conclave de Prohens.