Viatge polèmic

El jutge imputa l’excap del gabinet de l’exministra González Laya per l’entrada de Ghali

Un informe de Guàrdia Civil revela que el líder del Front Polisario va sortir sense controls i va utilitzar la sala d’autoritats de l’aeroport de Noain

El jutge imputa l’excap del gabinet de l’exministra González Laya per l’entrada de Ghali

SERGIO PÉREZ / REUTERS

1
Es llegeix en minuts

El titular del Jutjat d’Instrucció número 7 de Saragossa, Rafael Lasala, ha citat a declarar com a imputat l’excap del gabinet d’Afers Exteriors, Camilo Villarino, per l’entrada a Espanya del líder del Front Polisario, Brahim Ghali. La data de la declaració, sol·licitada per l’advocat de l’acusació particular, Antonio Urdiales, és l’1 de setembre.

Ghali va arribar el 18 d’abril passat en un avió algerià a la Base Aèria de Saragossa, sense passar controls de fronteres, des d’on va sortir en una ambulància a l’Hospital San Pedro de Logronyo, ingressant en el centre sanitari sota el nom de Mohamed Benbatouche. El 2 de juny va sortir del país des de Pamplona.

Urdiales desitja que s’aclareixin les circumstàncies de l’entrada i sortida de Ghali, si hi ha hagut un possible encobriment o prevaricació, i ha indicat a Europa Press que el líder del Polisario, segons un informe del coronel en cap de la Guàrdia Civil de Navarra, a la seva sortida d’Espanya va passar per la sala d’autoritats de l’aeroport de Noain, rebent així un tracte especial que no li corresponia i, de nou, sense controls.

Exempt de control

Notícies relacionades

En una providència del jutge Lasala, de data 9 d’agost, el mateix 1 de setembre se cita com a testimoni el tinent general i segon cap d’Estat Major de l’Aire, Francisco Javier Fernández Sánchez. No se’l crida com a investigat perquè segons indica el titular del Jutjat d’Instrucció número 7, «no consten indicis que sabés que la persona que arribava a Espanya tingués o no passaport diplomàtic o estigués exempt per qualsevol causa del control de passaport i de duana».

El cap de l’oficina de la presidenta de La Rioja, Eliseo Sastre, també compareixerà com a testimoni. L’acusació ha demanat així mateix que acudeixi a declarar el secretari general tècnic en el Ministeri d’Afers Estrangers, José María Muriel Palomino