Armas atòmiques

Nagasaki insta a recolzar tractat antinuclear en 76 aniversari del bombardeig

L’alcalde va lloar el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears

Nagasaki insta a recolzar tractat antinuclear en 76 aniversari del bombardeig
2
Es llegeix en minuts

Avui Nagasaki ha commemorat el 76è aniversari del bombardeig nuclear a aquesta ciutat nipona amb una crida a la comunitat internacional per aconseguir un món sense armes atòmiques, i en especial al Govern japonès perquè es mostri més proactiu per aconseguir-ho.

En la cerimònia commemorativa que va començar amb un minut de silenci a les 11:02, l’hora exacta de l’explosió, l’alcalde de Nagasaki, Tomihisa Taue, va lloar el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears, al qual va qualificar com «un nou horitzó» per aconseguir la desaparició d’aquest tipus d’armament.

«Quan el tractat va entrar en vigor al gener va ser la primera vegada en la història de la humanitat que va existir una llei internacional que establís clarament que les armes nuclears són inequívocament il·legals», va dir Taue en el seu al·legat antinuclear, en què va demanar a les potències atòmiques que el firmin i ratifiquin al més aviat possible.

Els Estats nuclears «han d’enfrontar la realitat que pensar en les armes atòmiques com a necessàries per defensar als seus països sota la ‘dissuasió nuclear’ en realitat fa que el món sigui un lloc més perillós», va dir la màxima autoritat municipal davant uns 500 convidats a la cerimònia, que un any més va ser de perfil baix per la pandèmia.

Cap de les potències nuclears han firmat el pacte, i tampoc el Japó, que es troba emparat sota el paraigua nuclear dels EUA.

Taue va clamar per crear un «paraigua no nuclear», en lloc d’un «paraigua nuclear» i va demanar al Govern del seu país que s’uneixi com a observador a la primera reunió dels Estats membres del tractat per a la prohibició d’aquest armament, que se celebrarà el 2022, i que aporti la seva experiència en l’assistència a les víctimes.

Però el primer ministre nipó, Yoshihide Suga, va evitar qualsevol menció a aquest tractat en el seu discurs i va advocar per la postura actual del país de recolzar el tractat de no proliferació nuclear per a la consecució d’un món més segur.

La bomba nuclear ‘Fat Man’ va esclatar sobre Nagasaki el 9 d’agost de 1945, tres dies després que els Estats Units llancessin la primera arma nuclear sobre població civil a Hiroshima.

S’estima que només a Nagasaki unes 74.000 persones van morir pel bombardeig a finals d’aquell any.

Notícies relacionades

Segons dades governamentals, el nombre de supervivents, també coneguts com a ‘hibakusha’, el març passat era de 127.755, 8.900 menys que un any abans, i la mitjana d’edat és de gairebé 84 anys, cosa que està generant preocupació en la comunitat sobre les tasques de transmissió dels seus testimonis per evitar un atac similar.

«Hiroshima serà recordat eternament en la història com el primer lloc en patir un bombardeig atòmic, però que Nagasaki continuï ocupant el seu lloc com a últim depèn del futur que construïm», va dir Taue, que va demanar que el cicle de 25 anys que s’obre el 2021 serveixi per acabar amb aquestes armes abans del centenari de l’atac.

Temes:

Japó