XXIV Conferència de Presidents

El Govern s’obre a estudiar el passaport Covid i revisar el reglament de les cimeres autonòmiques

  • Sánchez no descarta un certificat que permeti l’accés a determinats establiments i s’obre a reformar la metodologia de les conferències 

  • La portaveu insisteix, amb tot, que la prioritat és completar l’objectiu de vacunació i que l’important és el fons d’aquesta mena de cites

El Govern s’obre a estudiar el passaport Covid i revisar el reglament de les cimeres autonòmiques

EFE / JUANJO MARTÍN

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Després de l’estiu, ja es veurà. Pedro Sánchez no descarta del tot que s’implanti el passaport Covid per poder entrar a determinats establiments o accedir a certs esdeveniments. Però no és la seva prioritat. El Govern té posat el focus en la vacunació.

El cap de l’Executiu va escoltar aquest divendres, al si de la XXIV Conferència de Presidents de Salamanca, les peticions de diverses comunitats perquè donin via lliure a aquest document i facilitiar un millor control de la pandèmia. Galícia ha habilitat 14 punts mòbils a les ciutats i caps de comarca per descarregar tant el certificat de vacunació com la prova PCR negativa o d’haver passat la malaltia. Certificat precís per accedir als establiments d’hostaleria en localitats de risc màxim o alt. Cantàbria va intentar imposar l’exigència del passaport Covid en 19 municipis, però la va tombar aquest divendres el Tribunal Superior de Justícia. La mesura ha sigut també suspesa cautelarment pel TSJ canari. Andalusia sospesa la seva aplicació. Altres autonomies, com el País Valencià, rebutgen la iniciativa o demanen coordinació estatal (Madrid).

La portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, va contestar a les diverses demandes remarcant que «la prioritat és la vacunació». I a aquest objectiu respon, precisament, la compra extraordinària de 3,4 milions de dosis per avançar la immunitat de grup. L’Executiu esgrimeix que «l’important és evitar» ara que s’estigmatitzi els que no han rebut la pauta completa, no perquè no hagin volgut, sinó perquè no han tingut l’oportunitat d’accedir a la vacuna. I aquest és el cas dels més joves. «Quan hàgim complert els objectius de vacunació, es podrà estudiar», va respondre Rodríguez.

Notícies relacionades

Els barons del PP es van queixar que la convocatòria de la XXIV Conferència no s’havia fet ni amb prou antelació ni s’havia treballat prèviament el seu desenvolupament per tenir-ho tot mastegat i acordat. El Govern s’escuda que aquesta era una cita extraordinària, com les 17 anteriors celebrades en plena pandèmia. La ministra va considerar «sorprenent» que els presidents del PP es fixessin en l’«anecdòtic» quan «l’important» són els temes abordats, que concerneixen la salut de la població. És un format que ha resultat «útil» en aquest temps, va al·legar. Però a continuació va afegir que l’Executiu està «en permanent escolta» i no té «inconvenient» a adequar els mecanismes d’aquestes cimeres. És a dir, que de cara al futur, ella mateixa, com a titular de Política Territorial, intentarà acordar canvis amb els consellers autonòmics.

La següent conferència arribarà, en principi, abans de final d’any. Aquest divendres ja s’hi van postular Cantàbria i les Canàries. El Govern ara haurà de decidir. «Davant les anxoves, les ‘papas arrugás’», es reivindicava el president de les illes, el socialista Ángel Víctor Torres.