XXIV Conferència de Presidents

Les comunitats gestionaran el 55% dels fons europeus que Espanya rebrà el 2021

1
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

La XXIV Conferència de Presidents, que aquest divendres acollia Salamanca, venia precedida per un cert mal clima, perquè els barons del PP havien fet front comú contra el Govern. Demanaven més vacunes i poder participar en la gestió dels fons europeus. Pedro Sánchez ha buscat desactivar les dues queixes des del començament de la cimera autonòmica. Ha anunciat més dosis –en concret, 3,4 milions addicionals a l’agost, per tant, podran administrar-se’n 16,5 milions– i que el 55,5% dels diners que rebrà Espanya de Brussel·les durant el 2021 seran gestionats per les comunitats autònomes.

Notícies relacionades

El president, en la seva primera intervenció en el plenari de la conferència, ha anunciar que aquest any es distribuiran 10.500 milions d’euros a les autonomies. És a dir, un 55,5% dels 19.036 milions que Espanya rebrà de la Comissió Europea el 2021 i un 43% dels 24.197 milions pressupostats aquest any.

Ja a l’octubre del 2020, en la conferència anterior, que es va celebrar de manera semipresencial i al Senat, Sánchez va prometre que les comunitats executarien el 50% dels projectes del pla de recuperació i resiliència. Ara, nou mesos després, els fons ja estan llançats des de Brussel·les i el pla espanyol aprovat definitivament, de manera que ara el Govern podia perfilar allò que va avançar llavors.