Cita a Salamanca

El Govern central anima Aragonès a anar a la Conferència de Presidents: «La ciutadania catalana ho aplaudiria»

  • La ministra portaveu demana als dirigents del PP que deixin de «polemitzar per polemitzar» amb la trobada convocada divendres a Salamanca

Rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros

Rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros / Javier Lizón (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Govern central resta importància a l’absència del president Pere Aragonès en la Conferència de Presidents de divendres a Salamanca, tot i que continua pressionant públicament perquè s’animi a anar-hi. «La nostra mà segueix estesa, seria molt desitjable que hi acudís [...] La ciutadania catalana ho aplaudiria», ha afirmat Isabel Rodríguez, ministra portaveu i de Política Territorial, a la roda posterior al Consell de Ministres.

Després de l’etapa de diàleg oberta entre la Moncloa i la Generalitat, la cadira buida de Catalunya en aquest conclave dona aire al PP, que es queixa que, malgrat aquesta insolència, l’Executiu de Pedro Sánchez faci la reunió de la taula bilateral prevista per al 2 d’agost. No obstant, Mariano Rajoy en la Conferència de Presidents que va organitzar el gener del 2017 tampoc va poder comptar amb Carles Puigdemont ni el president d’Euskadi, Iñigo Urkullu (aquesta vegada és una incògnita què farà), i no per això la batejada com a ‘operació diàleg’ que llavors capitanejava la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, es va interrompre.

Giró, al CPFF

Notícies relacionades

Sí que participarà, en canvi, en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) d’aquest dimecres el conseller d’Economia, Jaume Giró (Junts), una assistència a un «òrgan multilateral», ha apuntat Rodríguez, que el Govern central celebra.

Ara bé, entre la improvisació de la convocatòria, sense els 20 dies que marca el reglament intern, i l’oposició del PP contra el Govern central en gairebé tots els assumptes de la pandèmia, es preveu una Conferència de Presidents agitada i amb poca concòrdia. Rodríguez ha demanat als dirigents del partit de Pablo Casado que deixin de «polemitzar per polemitzar» i se centrin a «celebrar» els «èxits col·lectius» del Govern i les comunitats, com «el procés de vacunació». La presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso (PP), diu que anirà a Salamanca, però no a la pròxima reunió d’aquest òrgan si no es convoca amb més marge. El seu company de files, Fernando López Miras, president de Múrcia, creu que divendres es veurà un monòleg de Pedro Sánchez i poc més.