Arrencada de la Conferència de Presidents a Salamanca

Sánchez anuncia 3,4 milions de dosis més de Pfizer a l’agost

  • El president remarca que amb la recepció de les noves vacunes es podrà passar de 13,1 a 16,5 milions de punxades, i es podrà anticipar l’objectiu del 70%

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Pluja de vacunes per intentar apaivagar les queixes dels barons autonòmics del PP. Pedro Sánchez s’ha guardat aquest as a la màniga per arrencar la XXIV Conferència de Presidents, que se celebra aquest 30 de juliol a Salamanca. Ha anunciat que Espanya rebrà 3,4 milions de dosis addicionals de Pfizer a l’agost, per això es podrà «anticipar» l’objectiu del 70% d’immunitat de grup una mica abans del que estava previst.

El cap de l’Executiu ha volgut així prendre la iniciativa al començament de la cimera autonòmica, l’última gran cita política abans de l’aturada estiuenca. Ho ha fet durant un breu discurs d’obertura junt amb l’amfitrió de la conferència, el president de Castella i Lleó, el popular Alfonso Fernández Mañueco, al claustre de Colón del convent de San Esteban. Sánchez ha recordat que fa un any, en la primera cimera presencial que es va celebrar després del confinament, a La Rioja, no hi havia vacuna, Espanya estava sortint de la primera onada, es continuava destruint ocupació i el PIB havia caigut un 21,6%. Ja s’havia lligat l’acord entre els Vint-i-set per alliberar els fons europeus (140.000 milions per a Espanya), però no existia encara el «vehicle», ni el pla de recuperació.

«Hem avançat per bé», ha remarcat. Ara ja hi ha vacuna i el 56% de la població espanyola està «protegida» davant el virus amb pauta completa. Ha sigut llavors quan ha enllaçat amb l’anunci que, minuts després, reproduiria als presidents autonòmics ja a porta tancada: ahir dijous la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va tancar amb Pfizer l’arribada de 3,4 milions de dosis addicionals durant el mes d’agost. «Ens permetrà passar de 13,1 milions de dosis administrades a 16,5 milions i, per tant, anticipar aquest objectiu que ens hem marcat totes les institucions: que el 70% de la població estigui completament vacunada, amb la pauta completa, abans que acabi l’agost –va remarcar–. És una molt bona notícia que demostra el compromís de tothom, de totes les institucions, del Govern d’Espanya i de les comunitats autònomes, per accelerar aquesta estratègia de vacunació, que està sent un èxit rotund».

Notícies relacionades

Ja ahir dijous, en la seva compareixença de balanç del semestre, Sánchez es va congratular del ritme d’immunització a Espanya. «Medalla d’or», va dir, ja que és el país, d’entre els grans, que lidera la pauta completa. I on no hi ha, a més, cap moviment de rebuig, com insistia la setmana passada en les successives entrevistes que va donar a mitjans americans. Espanya està a l’«avantguarda del planeta», va assegurar des de Salamanca, després de congratular-se de la bona marxa de l’economia, raons per «abonar l’optimisme». «Junts hem patit i junts hem de viure aquesta recuperació», de la mà dels agents socials, va prosseguir, «i de les comunitats autònomes».

Sánchez posava, així, en relleu el diàleg institucional després de les nombroses queixes dels barons del PP. Sense anar més lluny, la més bel·ligerant de tots ells, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha reiterat una vegada i una altra que no tornarà a acudir a una cimera autonòmica si no es «compleix el reglament». Els dirigents populars han criticat que no es preparés a fons la cita i no es convoqués amb més antelació. Fonts del Govern, no obstant, defensen que no són més que «excuses» i que Espanya no ha sortit encara de l’«excepcionalitat», cosa que explica que la conferència d’aquest divendres sigui extraordinària i no es treballés prèviament l’ordre del dia, tot i que van insistir que assumptes com la vacunació o els fons europeus estan sent objecte de deliberació durant mesos.