Urkullu anirà a la Conferència de Presidents després d’aconseguir Comissió del Concert

Urkullu anirà a la Conferència de Presidents després d’aconseguir Comissió del Concert
2
Es llegeix en minuts

El ‘lehendakari’ basc, Iñigo Urkullu, acudirà a la XIV Conferència de Presidents aquest divendres després d’acordar amb el Govern central una reunió demà de la Comissió Mixta del Concert Econòmic perquè les diputacions basques recaptin nous impostos. Urkullu ha fet aquest anunci després de dies sense aclarir si assistiria o no a aquesta cita, després de participar en l’acte de constitució del Centre Basc d’Intel·ligència Artificial al Parc Tecnològic d’Àlaba.

Ha explicat que ha adoptat aquesta decisió aquest mateix matí una vegada que s’ha tancat l’acord perquè la reunió de la Comissió Mixta del Concert Econòmic, en la qual tenen representació els executius central i basc, es faci aquest dijous per concertar noves figures impositives a càrrec de les institucions forals. «En un marc de relació bilateral hem arribat a un acord per a la Comissió Mixta del Concert. Això és el respecte a un autogovern reconegut», ha remarcat.

Urkullu ha apel·lat al president del Govern, Pedro Sánchez, perquè la «interpretació de la bilateralitat» entre els dos governs «sigui treballada de manera diferent» a com s’ha fet en els últims mesos, al citar qüestions com la gestió de la pandèmia, i ha demanat a la nova ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, que «es reactivi» el «compliment» de l’Estatut de Gernika.

Així mateix, ha afegit que assistirà a la trobada d’aquest divendres a Salamanca perquè s’hi tractaran temes importants com la gestió de la pandèmia, la vacunació i el pla de resiliència, així com altres aspectes com el repte demogràfic, en definitiva, «qüestions que redunden en benefici dels ciutadans» d’Euskadi.

Quant a la reunió de la Comissió del Concert Econòmic, el conseller d’Economia i Hisenda, Pedro Azpiazu, ha explicat que l’acord és «molt important» i que els dos governs han estat treballant «amb discreció, però amb moltíssima intensitat des de fa temps».

Azpiazu, després de la presentació de l’informe de l’economia basca el 2020, ha avançat que l’acord es refereix al fet que les diputacions forals basques, competents en matèria fiscal a Euskadi, poden recaptar nous impostos, com l’IVA de vendes a distància, l’Impost de Transaccions Financeres i el de Serveis Digitals, entre d’altres.

Notícies relacionades

El conseller, que ha agraït al Ministeri d’Hisenda l’esforç per tancar aquest acord, ha dit que suposa un avenç en matèria d’autogovern.

Ha avançat que en la reunió de la Comissió Mixta també es tractarà el sostre de despesa i el dèficit pressupostari per a Euskadi el 2022.