Reunió telemàtica entre Govern i autonomies

El Govern canvia de criteri i sí que participarà en el Consell de Política Fiscal

  • El Govern es felicita per la «reconversió» del Govern després d’anys de boicot i la CUP es queixa i demana negociar només «l’autodeterminació»

Catalunya prevé prorrogar una semana el toque de queda y amplía a 165 municipios

Catalunya prevé prorrogar una semana el toque de queda y amplía a 165 municipios / David Zorrakino (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Es confirma el canvi de tendència en el Govern respecte al diàleg multilateral amb la resta d’autonomies i l’Estat. Després d’anys de rebuig del conseller d’Economia de torn a participar en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) –la reunió en la qual Govern i autonomies fixen qüestions com el finançament autonòmic, com és el cas de la cita d’aquest dimecres– aquesta vegada el conseller Jaume Giró sí que participarà en la cita de forma telemàtica com la resta de consellers i el Govern. Així ho ha anunciat la portaveu del Govern, Patricia Plaja. Després d’això, la Moncloa s’ha felicitat per la decisió, mentre ha insistit a reclamar el president Aragonès que també acudeixi a la conferència de presidents de divendres.

«Es connectarà, perquè segons ha explicat en la reunió del Govern, en aquesta trobada està previst que se sàpiga l’objectiu i marge de dèficit i vol aclarir incerteses sobre els pressupostos del 2022», va explicar Plaja al terme de la reunió del Consell Executiu. Una manera d’intentar afirmar que no es tracta d’un canvi de criteri total, ja que el president Aragonès ha assegurat que el Govern no participarà en organismes multilaterals amb altres autonomies llevat que siguin reunions de treball efectives.

El Govern es felicita

La ministra portaveu i de Política Territorial, Isabel Rodriguez, va apuntar, després de conèixer-se la decisió del Govern, que cal aplaudir la «reconversió» per part del Govern de Catalunya, que torna a participar en el CPFF, després de molts anys de no fer-ho o enviar gent de segona fila. Segons l’opinió de la ministra, suposa «implicació» de la Generalitat en el «projecte de país», informa Pilar Santos.

El rebuig del Govern a acudir al Consell de Política Fiscal es remunta al 2018. El juliol d’aquell any, i en ocasions posteriors, qui va protagonitzar la plantada va ser el llavors vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, que va remetre un correu electrònic al ministeri d’Hisenda comunicant la seva decisió. Llavors Aragonès ja va argumentar que prioritzava la relació bilateral amb l’Estat i no organismes on les autonomies no tenen vot. El Govern ha enviat càrrecs tècnics a reunions posteriors del Consell.

La CUP es queixa

Notícies relacionades

La CUP va defensar la plantada d’Aragonès en la conferència de presidents, però va lamentar la presència prevista del conseller d’Economia en el consell de política fiscal i financera perquè entenen que en aquests espais només es debaten «petites millores». «No ens alimenten les engrunes, la CUP vol el pa sencer», va dir el diputat Xavier Pellicer, parafrasejant el cantant Ovidi Montllor. Segons el seu parer, la Generalitat només ha de negociar «qüestions fonamentals com l’autodeterminació i l’amnistia» i no pedaços.

L’ordre del dia de la reunió, que se celebrarà de forma telemàtica, inclou el repartiment entre les CCAA dels 13.500 milions del fons Covid per a aquest any i informació de la ministra d’Hisenda sobre els recursos a percebre el 2022 per aplicació del Sistema de Finançament de les Comunitats i sobre la compensació que rebran de l’impacte del decret per a la modernització, millora i impuls de l’ús de mitjans electrònics en la gestió de l’IVA.