Primera participació del Govern al fòrum multilateral des del 2016

El conseller d’Economia valora positivament la reunió del Consell de Política Fiscal

  • Es felicita pels avanços econòmics del ministeri favorables a la Generalitat en avançaments, finançament i IVA

  • Es lamenta que no es concedeixi més marge de dèficit, però per «prudència financera» el Govern s’ajustarà al que s’ha fixat

Catalunya prevé prorrogar una semana el toque de queda y amplía a 165 municipios

Catalunya prevé prorrogar una semana el toque de queda y amplía a 165 municipios / David Zorrakino (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El conseller d’Economia, Jaume Giró, ha valorat «sens dubte» de forma positiva la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, en què després de quatre anys de boicot ha participat el titular d’Economia de la Generalitat i en què s’han acordat mesures que Giró ha saludat positivament.

En primer lloc, Giró ha anunciat que els avançaments en relació amb el pressupost del 2020 van ser molt superiors al que va recaptar la Generalitat. Eren liquidacions per valor de 1.024 milions d’euros que «no s’hauran de tornar», segons ha anunciat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.

L’IVA pendent, saldat

D’altra banda, els 458 milions de deute de la Generalitat en relació amb una liquidació de l’IVA que l’Estat va començar a formular de forma diferent quedaran saldats, perquè «es farà una transferència que es compensarà». A més, quant als fons Covid, s’ha anunciat que en el cas de Catalunya seran 2.160 milions aproximadament, que segons Giró aniran destinats a salut, drets socials i educació. Giró també s’ha felicitat pels avanços de l’Estat quant a finançament autonòmic, que s’incrementaran un 6% en relació amb els 19.700 milions de l’any passat.

El sostre de dèficit i la disciplina

D’altra banda, el conseller ha lamentat que l’Estat no hagi suavitzat del 0,6 a l’1,1 els objectius de dèficit per a l’any vinent. La ministra d’Hisenda s’ha mantingut en el 0,6 i «per prudència financera», ha afirmat Giró, la Generalitat s’ajustarà a aquest objectiu.

Notícies relacionades

D’altra banda, Giró ha demanat que l’impost estatal sobre residus no s’apliqui a Catalunya perquè ja disposa d’una taxa similar. El Govern central ha decidit abordar la qüestió en una reunió bilateral sobre això.

Els avals de l’ICF

Preguntat sobre la decisió de la fiscalia de Catalunya d’investigar la concessió dels avals per la Generalitat als 34 encausats pel Tribunal de Comptes, Giró n’ha lamentat l’ús partidista de les forces que han presentat recurs a la fiscalia. El conseller ha insistit que el decret llei de la Generalitat «és impecable jurídicament, serà molt difícil que algú digui el contrari si se’l llegeix de forma estrictament tècnica, perquè és un decret que avala exclusivament la presumpció d’innocència» dels 34 càrrecs investigats.