Cimera Bolaños-Gamarra

El Govern central reinicia aquest dijous la negociació amb el PP sobre el CGPJ

  • «Aquest model ha servit i ara ha de servir també», remarca el ministre

El Govern central reinicia aquest dijous la negociació amb el PP sobre el CGPJ

POOL

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, es reunirà aquest dijous amb la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, amb l’objectiu de «reiniciar» el diàleg amb el PP i renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), tot i que ha censurat que la negociació s’iniciï amb vetos i condicions. En una entrevista a TVE, Bolaños s’ha definit com a «home de pactes» a qui li agradaria també com a nou ministre arribar a acords amb altres formacions, atès que, ha lamentat, la ciutadania «no ha entès que en una pandèmia l’únic que havíem de fer és salvar vides i no ens vam posar d’acord».

Amb aquest esperit, Bolaños inicia aquest dijous la ronda amb els grups parlamentaris, amb un primera cita amb el PP, amb què espera «reiniciar» la relació i a què ha tornat a allargar la mà per renovar el CGPJ, que fa 960 dies que està bloquejat. «És important que el PP sàpiga que la Constitució i les lleis cal complir-les», ha reiterat el ministre, que afirma que la postura de l’Executiu és basar aquesta renovació en la llei actual que, amb més de 30 anys de vigència, ha servit en altres ocasions. Un model, ha recordat «absolutament constitucional, que respecta l’Estat de dret i en què el 60% dels seus membres són jutges».

«Aquest model ha servit i ara ha de servir també», ha considerat Bolaños que apunta que el clima de diàleg és «favorable». No obstant, ha considerat que «no és una bona manera de dialogar posar condicions», en al·lusió als requisits del PP per renovar l’òrgan de Govern dels jutges. Entre els quals, que l’Executiu renunciï al nomenament com a vocal del jutge José Ricardo de Prada.

Catalunya: primer, l’acord

Bolaños també ha afirmat que l’«essencial» a Catalunya és que hi hagi «acord», cosa que farà que sigui «més fàcil establir quin serà el mecanisme» per validar aquest consens de la societat. «Una vegada tinguem l’acord serà més fàcil establir quin serà el mecanisme per dur-lo a terme», ha continuat Bolaños, que ha celebrat els «moviments interessants» dins de l’independentisme, atès que, segons el seu parer, el procés s’està «acabant» i s’està iniciant un «procés de recerca de solucions».

Notícies relacionades

Una cosa que ve «motivada», ha incidit el ministre, per la concessió dels indults i «perquè l’independentisme aposta» ara per una «via pactada», cosa que dista «bastant» amb el 2017. «Genera un context en què serà més fàcil que parlem i intentem buscar solucions i concòrdia perquè es normalitzi la situació», ha afegit.

En aquest sentit, el titular de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica ha repetit que l’Executiu busca «superar» una vegada per sempre l’«etapa identitària» per «parlar dels problemes dels catalans». Aquest serà l’objectiu de la Comissió Bilateral que es reuneix el 2 d’agost que ve i que obre més «vies de diàleg» entre Govern central i autonòmic.