Roda del Consell de Ministres

El Govern avisa Aragonès que en la bilateral no es parlarà de finançament

  • La Moncloa assegura que la seva prioritat és la Conferència de Presidents del 30 de juliol, en què es parlarà de fons europeus, el repte demogràfic i la «cohesió territorial»

El Govern avisa Aragonès que en la bilateral no es parlarà de finançament

Europa Press / O. Cañas

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Govern central ja no se sent pressionat amb la necessitat de fer gestos davant la Generalitat de Catalunya. Superada la delicada operació dels indults, la Moncloa té per objectiu trobar una solució política al conflicte amb els independentistes, però ja no és una urgència a la seva agenda. La «prioritat», va afirmar aquest dimarts la ministra de Política Territorial i portaveu, Isabel Rodríguez, és la celebració de la Conferència de Presidents autonòmics que tindrà lloc el dia 30 a Salamanca i en la qual s’abordaran l’arribada i implantació dels fons europeus per a la recuperació. El president, Pere Aragonès, ja ha avisat que no acudirà a aquest conclave.

La taula bilateral entre els dos executius, el central i el català, convocada per al 2 d’agost, i la taula de diàleg, amb l’etiqueta de «setembre», són «reunions importants», però amb calma, va venir a dir aquest dimarts una de les interlocutores més importants que a partir d’ara tindrà la Generalitat. «Hi ha hagut massa anys, una dècada, en què l’únic era l’assumpte sobiranista. Els ciutadans de Catalunya continuen tenint els mateixos problemes i estan desitjosos que atenguem problemes concrets», va destacar en la roda posterior al Consell de Ministres.

La titular de Política Territorial, que capitanejarà la comissió bilateral, va excloure el finançament autonòmic de l’agenda d’aquell dia i la va emmarcar en la Conferència de Política Fiscal i Financera (CPFF), que també està previst que reuneixi totes les comunitats i el Govern la setmana vinent. Respecte a l’agenda del 2 d’agost en la reunió entre els dos executius, Rodríguez va citar les beques, les Rodalies, la llengua catalana i els mitjans de comunicació públics.

Notícies relacionades

«Aquests són els temes en què més s’havia treballat [abans de la seva arribada al ministeri] i les primeres sensacions són positives», va dir després de recordar que va parlar per telèfon de tot això la setmana passada amb la consellera de Presidència, Laura Vilagrà.

El 30 de juliol, en la Conferència de Presidents, els dirigents abordaran la posada en marxa dels fons europeus i també el repte demogràfic i la «igualtat en la cohesió territorial», va apuntar Rodríguez.