Repercussions del Brexit

Brussel·les presenta el seu pla sobre Gibraltar i Londres ho considera un atac a la seva sobirania

  • El document contempla el final del reixat, que quedarà fora de Schengen, i que Espanya controli aeroport i ports

gibraltar

gibraltar

5
Es llegeix en minuts

La Comissió Europea (CE) ha presentat aquest dimarts el mandat negociador per al conveni sobre Gibraltar que l’Executiu comunitari i el Regne Unit han de pactar a conseqüència del Brexit. El 31 de desembre passat, Espanya i el Regne Unit van aconseguir un principi d’acord sobre el penyal, però està pendent del tractat a què puguin arribar la Comissió Europea i el Govern britànic sobre la situació en què quedarà Gibraltar, en qüestions com el trànsit fronterer.

En el mandat negociador presentat, la Comissió ha plantejat que la Unió Europea negociï amb el Regne Unit el final del reixat a Gibraltar, tal com van acordar Madrid i Londres de manera temporal el desembre passat, si bé deixa clar que el penyal continuarà estant fora de l’espai sense fronteres Schengen, amb controls a l’aeroport i ports a càrrec de les autoritats espanyoles.

Rebuig britànic

Tot just conèixer la proposta, el Regne Unit ha avisat que no l’acceptarà. Considera que la idea que Espanya realitzi els controls fronterers és un atac a la sobirania britànica i, per tant, no pot servir com a base per a la negociació. «El Regne Unit i Espanya van acordar acuradament un marc pragmàtic, consultant-ho plenament amb la Comissió Europea. La proposta d’ara xoca directament amb aquest marc», ha criticat el ministre d’Exteriors britànic, Dominic Raab.

El cap de la diplomàcia britànica considera que la proposta de Brussel·les «soscava la sobirania del Regne Unit sobre Gibraltar i no pot ser la base per negociar» i insisteix que no segueix la línia de l’acord interí tancat in extremis per Londres i Madrid la vigília que es consumés el Brexit.

El ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, també ha deixat clar el seu rebuig del marc proposat per Brussel·les i en un comunicat ha dit que en la seva forma actual «no hi ha possibilitats que serveixi com a base per a un acord».

Fonts britàniques consultades per Europa Press confirmen que el «gran problema» és que el document de la Comissió no recull el compromís que fossin agents de Frontex i no de comandament espanyol els qui realitzessin els controls fronterers després de suprimir el reixat. En els seus contactes amb Espanya i amb la Comissió, la part britànica va deixar «molt clar» que no és una opció permetre que sigui Espanya qui faci controls a la seva frontera, insisteixen les mateixes fonts.

Tot i que el mandat que proposa Brussel·les per fixar les línies vermelles de la UE en la negociació no ho recull, l’Executiu comunitari ha indicat a l’anunciar la seva proposta que Espanya té intenció de sol·licitar que siguin agents de Frontex els qui exerceixin el control de la frontera exterior. D’aquesta manera, el compromís té la forma d’un missatge traslladat a la Comissió, però no queda recollit al document que pretén ser la base del text legal final i, per tant, vinculant.

Al marge de l’acord del Brexit

Amb la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, les relacions dels Vint-i-set amb Gibraltar van passar a quedar fora del paraigua britànic per la qual cosa tampoc s’aplica al territori l’acord post-Brexit negociat entre Londres i Brussel·les. Tampoc és Espanyam sinó la Comissió Europea qui ha de negociar el nou marc per establir la futura relació amb Gibraltar, per la qual cosa l’Executiu comunitari planteja ara un possible mandat que requereix encara el vistiplau dels Vint-i-set abans de poder iniciar els contactes amb Londres.

En una anàlisi que xoca amb l’opinió britànica, el Govern espanyol ha aplaudit aquest mateix dimarts a través d’un comunicat del Ministeri d’Exteriors que la proposta s’hagi «adaptat» a l’acordat entre Madrid i Londres al desembre, un esforç que Espanya «agraeix i valora positivament». 

Després del Brexit, Gibraltar va quedar exclòs de l’àmbit d’aplicació dels acords negociats entre la UE i el Regne Unit per a la seva relació futura, per la qual cosa s’ha de fixar un marc específic per al penyal. Per això li correspon al bloc negociar amb Londres l’acord, tot i que Espanya recorda que conserva el dret a veto si no li satisfà el resultat.

Les fronteres, a càrrec d’Espanya

En línia amb l’acord interí arribat entre Madrid i Londres el 31 de desembre passat, Brussel·les planteja solucions per eliminar les comprovacions i controls físics de persones i mercaderies a la frontera terrestre entre Espanya i Gibraltar i garantir la integritat de l’espai Schengen i del mercat únic. L’objectiu serà eliminar el reixat, però mantenint Gibraltar fora de l’espai Schengen, segons recull el mandat negociador, que advoca pel control i la vigilància de les fronteres exteriors al port, l’aeroport i les aigües de Gibraltar «a càrrec d’Espanya».

«Els guàrdies de fronteres espanyols tindrien totes les competències necessàries per portar a terme els controls i la vigilància de les fronteres i complir les obligacions consegüents, incloent-hi denegacions d’entrada», diu el document, que indica que aquests punts hauran de tenir accés a les bases de dades necessàries per a les inspeccions frontereres.

També defensa la competència exclusiva d’Espanya per expedir visats per a estades de curta durada respecte de Gibraltar i que l’acord concreti normes per emetre o renovar visats per a estades llargues.

Proposta a debat

Notícies relacionades

Es tracta de la proposta inicial de la Comissió Europea que ha de ser avalada pels Vint-i-set, que podran introduir modificacions al text. Una vegada s’adopti pel Consell, Brussel·les podrà iniciar les negociacions amb Londres, un procés que Espanya confia que permeti arribar a un acord amb el Regne Unit abans que s’acabi l’any.

En paraules del vicepresident de la Comissió, Maros Sefcovic, Brussel·les compleix el compromís amb Espanya d’iniciar les negociacions per a un acord separat amb el Regne Unit sobre Gibraltar. «Es tracta d’un mandat detallat, l’objectiu del qual és generar conseqüències positives per als qui viuen i treballen als dos costats de la frontera entre Espanya i Gibraltar, mentre es protegeix la integritat de l’espai Schengen i del mercat únic», ha defensat.