Lluita contra el coronavirus

Felip VI recorda els sanitaris morts i demana mantenir les «precaucions»

  • El Rei entrega 102 Grans Creus del Mèrit Civil a les famílies dels sanitaris víctimes del coronavirus

  • Demana afrontar la pandèmia amb «confiança» en els avenços de la ciència i en el procés de vacunació

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

«L’evolució de la pandèmia ens recorda constantment que hem de seguir amb les precaucions sanitàries», ha assenyalat Felip VI en el segon homenatge als morts pel coronavirus, en el qual s’ha rendit un homenatge especial als sanitaris morts durant la crisi del coronavirus. En un acte que ha tingut lloc a la plaça de l’Armeria del Palau Reial, el Rei ha entregat més d’un centenar de Grans Creus del Mèrit Civil a les famílies d’aquests sanitaris que «van entregar el més preuat que té l’ésser humà, la seva pròpia vida». 

Davant gairebé 700 persones –una gran representació de les familiars dels sanitaris que van ser víctimes de la Covid-19, el Govern al complet, representants polítics nacionals i autonòmics i membres de la societat civil–, el monarca ha recalcat que «no existeixen paraules que de debò consolin l’absència d’un ésser estimat» i que Espanya «mai oblidarà els ciutadans que es van enfrontar a aquesta dura pandèmia». Així, ha mostrat el seu «profund respecte, reconeixement i admiració al personal sanitari que des dels inicis d’aquesta crisi va treballar sense parar, amb autodeterminació i total entrega». 

En concret, el Govern va aprovar dimarts passat la concessió de 120 Grans Creus a famílies de sanitaris morts i Felip VI n’ha entregat 102 aquest dijous. El Rei ha assenyalat la necessitat de «mantenir viva la memòria dels succeït» i «no permetre l’oblit». El monarca ha recordat el moment en el qual es va entregar el premi Príncep d’Astúries de la Concòrdia 2020 als professionals sanitaris i van admetre que «hi va haver descoratjament, cansament infinit, llàgrimes, por». «Mai es van rendir i tampoc es rendiran ara», ha sentenciat Felip VI. En el seu missatge final ha demanat continuar construint «en la seva absència» un «país millor per a les pròximes generacions». 

L’esperança

Notícies relacionades

En l’acte conduït pel periodista Fernando Ónega, a més, hi ha hagut una important representació dels primeres persones vacunades a Espanya. Entre elles hi havia Araceli Hidalgo, la primera que va rebre la dosi a Espanya el desembre de 2020. «Vull enviar un missatge a tots els grups sanitaris que amb el seu treball i esforç han salvat moltes vides», han sigut les paraules d’Araceli Hidalgo, que ha demanat als «als joves que respectin la pandèmia». 

El Rei, per la seva part, ha demanat cautela davant l’evolució dels contagis, però també «confiança» davant els «continus avenços en la investigació científica i mèdica». «Un any després de l’anterior homenatge d’Estat, ens acompanya l’esperança que representen les vacunes, els nous tractaments i avenços en l’àrea de la medicina», ha explicat Felip VI. A més, ha assenyalat que «és tasca de tots continuar cuidant-nos i protegint-nos» per sortir de la pandèmia i que «ningú s’ha de mantenir indiferent».