Primer gest d’Albares

El Govern espanyol demana a Cuba que respecti el dret a manifestar-se i que acceleri les reformes

Unides Podem defensa que el país caribeny no és una dictadura

El PP i Vox exigeixen a l’Executiu de Sánchez una condemna ferma i pública

barcelona/jose manuel albares.jpg

barcelona/jose manuel albares.jpg

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Ni 24 hores després de prometre el seu càrrec, l’acabat de nomenar ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, ha tingut sobre la taula el seu primer encàrrec: marcar posicions respecte a la situació de Cuba. A través d’un comunicat, el Govern ha exigit aquest dimarts a les autoritats del país caribeny que respectin el dret fonamental dels ciutadans a «manifestar-se lliurement i pacíficament» arran de les mobilitzacions que s’estan produint a l’Havana i altres ciutats contra l’Executiu de Miguel Díaz-Canel.

Després de diversos dies de mobilitzacions a Cuba per la situació econòmica i l’augment de contagis de coronavirus, el departament que dirigeix Albares va mostrar la seva preocupació per «les greus caresties a què està fent front» la població cubana, així com l’«agreujament de la pandèmia a l’illa». Referent a això, van assegurar que estan estudiant «formes d’ajuda per alleujar la situació».

«Cuba pateix una crisi en què conflueixen diversos elements, entre els quals destaquen la crisi econòmica i una caiguda del turisme derivada de la Covid», detalla el comunicat d’Exteriors, abans de sol·licitar al gabinet de Díaz-Canel la necessitat d’«incrementar el ritme de les reformes». En la mateixa línia, posa èmfasi en el fet que «Espanya defensa el dret fonamental a manifestar-se lliurement i pacíficament de tots els ciutadans i demana a les autoritats cubanes que el respectin».

Després de la reunió del Consell de Ministres –la primera d’aquest nou gabinet–, la també acabada de nomenar portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, ha recalcat que Espanya, com a país democràtic, defensa la llibertat de manifestar-se dels ciutadans i, a més, va assegurar que l’Executiu està seguint amb «molta preocupació» la situació de la corresponsal de l’‘Abc’ en aquell país, Camila Acosta, detinguda per informar de les manifestacions.

L’altre culpable

El sector morat del Govern també ha reivindicat la necessitat de permetre el dret a manifestar-se. No obstant, Unides Podem ha negat que el règim de Díaz-Canel sigui una dictadura i ha assenyalat que el veritable culpable de la situació a Cuba són els Estats Units pel bloqueig imposat al país caribeny. «Crec que actualment el Govern cubà no és una dictadura, em reafirmo. I, en tot cas, la recomanació que feia [Josep] Borrell: és importantíssim que qualsevol país, en aquest cas, tingui la capacitat de manifestar-se, i això és fonamental», ha sentenciat la coportaveu d’Unides Podem al Congrés, Aina Vidal.

El portaveu nacional de Podem, Pablo Fernández, ha reivindicat que la «millor ajuda» que es pot oferir a Cuba és que s’«aixequi el bloqueig que exerceix els Estats Units», que impedeix que «arribin aliments i medecines a l’illa». «És estrany que la gent no es preocupi pel bloqueig i sí que perquè hi hagi cubans manifestant-se», ha apuntat. En la mateixa línia, Izquierda Unida va publicar dilluns passat un missatge a les xarxes socials en què firmen que «la llibertat que necessita el poble cubà és alliberar-se d’una vegada i per sempre del bloqueig criminal i il·legal dels EUA, que dura ja més de 40 anys».

Les paraules dels dirigents d’Unides Podem han permès als nous ministres socialistes comprovar quines són les dinàmiques actuals en un Govern de coalició. Rodríguez, com a portaveu de l’Executiu, ha evitat respondre sobre la posició dels seus socis al·legant que no està per interpretar l’ideari d’altres partits. «No hi ha dubte de quina és la posició d’Espanya en relació amb la defensa dels sistemes polítics democràtics», ha sentenciat, per evitar qualsevol dubte.

Retrets de la dreta

Notícies relacionades

Les formacions de l’oposició han sortit en bloc per criticar la «tebiesa» del Govern i la posició dels morats. El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha criticat que l’Executiu de Sánchez no condemni la dictadura cubana: «El silenci de Sánchez està indultant avui les dictadures de Cuba i Veneçuela». A més, ha demanat al cap de l’Executiu que prengui «el comandament del Govern i no deixi que els ministres de Podem executin la política internacional».

En la mateixa línia, la portaveu parlamentària dels populars, Cuca Gamarra, ha insistit que el Govern té l’«obligació» de «promoure una resposta unida de tota la Unió Europea i contundent per la llibertat i per la democràcia a Cuba». En aquest sentit, el PP ha anunciat que registrarà declaracions institucions a tots els ajuntaments i parlaments en les quals exigirà al Govern cubà que cessi la repressió. El partit de Santiago Abascal, per la seva banda, ha registrat al Congrés una proposició no de llei en què insta l’Executiu a denunciar públicament la repressió de les manifestacions i les limitacions a la llibertat d’expressió i la posada en marxa de gestions diplomàtiques per evitar l’esmentada repressió.