Òrgan fiscalitzador del sector públic

¿Què és el Tribunal de Comptes? Membres, funcions...

Vigila l’actuació de les administracions, dels partits polítics i de les fundacions

¿Què és el Tribunal de Comptes? Membres, funcions...
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El Tribunal de Comptes, que aquest dimarts comunica als expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont i a una quarantena de membres del Govern de Catalunya les peticions de fiances per les despeses en acció exterior, és un òrgan de control extern que fiscalitza els comptes i la gestió econòmica del sector públic, la comptabilitat i activitat economicofinancera dels partits polítics, així com les aportacions que rebin les fundacions i associacions vinculades a les formacions polítiques amb representació parlamentària, segons informa el mateix organisme a la presentació de la seva web.

Depèn de les Corts Generals, exercint les seves funcions per delegació, però els seus membres gaudeixen de la mateixa independència i incompatibilitats que la judicatura, remarquen.

Fiscalització o enjudiciament

Aquest tribunal fiscalitza l’activitat economicofinancera de les administracions, per vetllar perquè siguin eficients i eficaces. Els resultats d’aquesta vigilància es fan públics mitjançant informes, memòries, mocions i notes, que aprova el ple del Tribunal, format per un total de 12 consellers més el fiscal. Aquesta dotzena de consellers poden formar part de la secció de fiscalització o de la d’enjudiciament, és a dir, dels qui investiguen (amb un president i vuit seccions més) o dels qui jutgen (amb un altre president i tres departaments).

Sis escollits pel Congrés i sis pel Senat

Els consellers de comptes són designats per les Corts Generals, sis pel Congrés i sis pel Senat, mitjançant votació per majoria de tres cinquenes parts de cadascuna de les Cambres, per un període de nou anys.

Els candidats proposats han de ser: Censors del Tribunal de Comptes –a l’actualitat, Auditors o Lletrats–, Censors Jurats de Comptes, Magistrats i Fiscals, Professors d’Universitat i funcionaris pertanyents a Cossos per a l’ingrés dels quals exigeixi titulació acadèmica superior, Advocats, Economistes i Professors Mercantils, tots ells de reconeguda competència i amb més de quinze anys d’exercici professional; i han de comparèixer davant de la Comissió de Nomenaments del Congrés o del Senat per sotmetre’s a les preguntes dels parlamentaris i exposar les consideracions que estimin oportunes.

738 empleats i 69 milions de pressupost

Notícies relacionades

L’actual presidenta és María José de la Fuente i de la Calle, el fiscal en cap de l’òrgan Miguel Ángel Torres Morato i, la secretària general, Esther Riquelme Más. A finals de desembre del 2019 treballaven 738 persones i el pressupost del Tribunal de Comptes per a aquest 2021 és de 69,53 milions d’euros.

Entre els 12 consellers que ocupen ara mateix el càrrec hi ha Margarita Mariscal de Gante i Mirón, que havia sigut ministre de Justícia durant l’etapa de José María Aznar, entre el 1996 i el 2000.