En el traspàs de cartera

Ábalos no esmenta Sánchez en el seu comiat del ministeri

  • Raquel Sánchez, successora de l’exministre valencià, ha recalcat que una de les seves prioritats serà la vivenda «a preus assequibles»

Ábalos no esmenta Sánchez en el seu comiat del ministeri

Isabel Infantes / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

José Luis Ábalos no ha recordat Pedro Sánchez en el seu comiat del Govern. Ni una menció, ni un gest. Res. En tot just cinc minuts, l’exministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana i des d’aquest dilluns exsecretari d’Organització del PSOE ha tancat el seu pas per l’Executiu sense agraïments al líder dels socialistes. En l’acte de traspàs de carteres, la seva successora, Raquel Sánchez, ha deixat clar que una de les seves primeres prioritats serà aprovar una llei de vivenda i defensar el dret a disposar-ne a «preus assequibles».

El comiat d’Ábalos, d’escassos cinc minuts i amb un to bastant desganat, ha cridat l’atenció per l’absència d’agraïments a Sánchez. L’exministre de Transports, un dels homes del nucli dur de l’Executiu i des d’avui exsecretari d’Organització del PSOE, no ha esmentat el president del Govern en cap moment. «Només em queda orgull d’haver format part del Govern d’Espanya. No d’un Govern, sinó al servei d’Espanya», han sigut les seves úniques paraules amb les quals s’ha referit a la seva satisfacció d’haver estat en el gabinet de Sánchez.

La resta del seu discurs ha sigut agre. Després de recalcar «el ritme frenètic» amb què ha viscut des que va entrar a l’Executiu després de la moció de censura a Mariano Rajoy, Ábalos ha reivindicat constantment la seva tasca en un ministeri que, quan va arribar, estava «infradotat i amb problemes estructurals». «Ara, ministra almenys tens el contracte programa de Renfe, el pla estratègic de Renfe i d’Adif, desbloquejades moltíssimes situacions que afecten els temes ferroviaris, els viaris... I, sobretot, el pla europeu ja per distribuir els primers fons inclusos. És un escenari totalment diferent», ha explicat a la seva successora. L’exministre també ha volgut destacar la duresa de l’activitat política, sent «el cap per colpejar, el que ha de lidiar i mediar» en totes les situacions.

Les prioritats de la ministra

Notícies relacionades

Amb unes paraules que bé podrien interpretar-se com un missatge directe als morats, Sánchez ha reivindicat que la vivenda és «la frontera que separa la integració de la marginalitat» i l’«instrument més poderós de l’estat de benestar». «No hi ha llibertat ni tampoc seguretat sense vivenda. És essencial en les nostres relacions personals, en la nostra integració i en el nostre desenvolupament com a éssers humans», ha insistit.

La nova ministra ha apuntat que tots aquests elements es resumeixen en el «dret a disposar de vivenda a preus assequibles» i que és conscient de l’esforç d’Ábalos per impulsar una llei de vivenda que ho permeti. L’al·lusió als preus «assequibles» sembla una picada d’ullet clara a Unides Podem, amb els quals feia mesos que Ábalos negociava la regulació dels lloguers. Mentre que els morats exigeixen posar en marxa mesures que permetin abaixar els preus, l’última proposta del dirigent socialista va ser congelar-los en aquelles zones declarades tensades i oferir incentius fiscals als titulars.