A la Moncloa

Sánchez rep aquest divendres Ayuso a la Moncloa després de ser investida presidenta de la Comunitat de Madrid

David Castro

Sánchez rep aquest divendres Ayuso a la Moncloa després de ser investida presidenta de la Comunitat de Madrid
Sánchez rep aquest divendres Ayuso a la Moncloa després de ser investida presidenta de la Comunitat de Madrid

/

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El president del Govern central, Pedro Sánchez, rep aquest divendres a la Moncloa, a les 12 hores, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, després de ser investida per segona vegada com a màxima dirigent regional després de les eleccions del 4 de maig.

Aquesta serà la segona cita en menys d’un any entre els dos dirigents. El setembre del 2020, es van reunir a la Reial Casa de Correus, seu del Govern regional, a petició de la presidenta per abordar la corba de contagis de coronavirus a Madrid. Junts van anunciar, flanquejats per 24 banderes d’Espanya i la Comunitat de Madrid, la creació d’un grup de coordinació per a la pandèmia.

Aquesta nova trobada s’emmarca dins de la ronda habitual que el president porta a terme amb tots els dirigents autonòmics quan són anomenats. Segons van informar des de la Moncloa, el president del Govern central dialogarà amb Ayuso «sobre les qüestions més importants i urgents del seu territori, entenent aquesta trobada com un intercanvi necessari sobre les principals necessitats i aspiracions dels ciutadans de Madrid».

Ayuso ha assumit el paper protagonista a l’oposició contra el Govern central des que va arribar a l’Executiu madrileny el 2019 i aquest s’ha vist augmentat per la pandèmia. De fet, des del PP van plantejar que a les eleccions del 4-M calia escollir entre el model d’Ayuso i el de Sánchez. Després dels comicis, la presidenta va proclamar que començava «el final del sanchisme».

La popular li mostrarà, tal com ha fet en nombroses ocasions públicament, la seva posició contrària als indults als presos catalans i li proposarà que siguin els mateixos empresaris d’aquesta autonomia que financin amb els seus impostos «el camí de la independència». «Aquesta serà una de les meves prioritats. Madrid no està per pagar la festa a ningú i no penso permetre que toquin la fiscalitat de Madrid per a això», va assenyalar davant els mitjans.

I és que precisament aquesta és una altra de les qüestions que la cap de l’Executiu madrileny portarà a la Moncloa. Ayuso tornarà a traslladar la seva oposició a l’«harmonització fiscal» que proposen des del Govern central, perquè considera que el que es busca és pujar els impostos a la madrilenys.

Així mateix, la presidenta regional vol abordar la qüestió dels fons europeus. El seu conseller d’Hisenda, Javier Fernandez-Lasquetty, va denunciar aquest mateix dijous que Catalunya rebrà «del sistema de finançament autonòmic molt més que Madrid, 21.500 milions, 5.500 milions d’euros més del que rep la Comunitat» tenint només un milió d’habitants més.

Notícies relacionades

Ayuso li plantejarà, així mateix, la seva intenció d’endinsar-se en les polítiques en foment de la maternitat i la natalitat. En aquest sentit, fa setmanes ella mateixa va anunciar que portaria a terme una estratègia «ambiciosa» en la matèria, que inclouria ajudes de 14.500 euros per fills per a mares més joves de 30 anys.

També li recriminarà la paralització del Pla de Rodalies de l’anterior Govern del PP, que incloïa 5.100 milions d’euros per a la regió, i la posada en marxa d’una EBAU igual a tot el país. Sobre aquesta qüestió, considera que hi ha una «desigualtat», ja que, tot i que les proves són diferents a les diferents autonomies, després els alumnes poden matricular-se a qualsevol universitat del país.