Renovació legislativa exprés

Ayuso clava la primera destralada a l’actual model de Telemadrid

  • El PP tira endavant, gràcies a l’abstenció de Vox, la reforma de la llei amb què es rellevarà la cúpula de l’ens públic

Ayuso clava la primera destralada a l’actual model de Telemadrid

Archivo / Efe

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ple de l’Assemblea de Madrid ha aprovat aquest dijous la reforma de la llei que regula Telemadrid, amb el recolzament únic del PP i l’abstenció de Vox, que inclou, entre altres aspectes, el canvi en el mandat de la direcció de la radiotelevisió pública.

Els grups de l’esquerra i Vox han acusat el Govern d’Isabel Díaz Ayuso de voler aconseguir «el control» de Telemadrid amb la reforma, mentre que el PP assegura que la intenció és garantir la seva «pluralitat i independència» després dels «abusos» per part de la direcció de la cadena pública.

Filtració de dades personals

El debat parlamentari ha tingut lloc enmig de la controvèrsia entre el canal i el govern regional per la fallada de seguretat dels portals web de la Conselleria de Sanitat, que va exposar durant diverses hores dades personals de ciutadans, com el número de telèfon o on s’han vacunat contra la Covid.

«No volem tancar Telemadrid, la volem reforçar i acabar amb l’abús i les disfuncionalitats», ha expressat la diputada del PP Almudena Negro, que ha apuntat que aquesta reforma corregirà la «rigidesa dels sistemes d’elecció» dels òrgans directius.

Un mandat de quatre anys

Amb la seva proposta, el PP planteja que el mandat del director general sigui de quatre anys, renovables, davant els sis anys previstos en la llei del 2015, cosa que comportaria la sortida de l’actual direcció, que va començar el seu mandat el 2017.

A més, la iniciativa inclou una disposició transitòria que provocaria el seu cessament immediat en el moment de l’entrada en vigor de la llei, una vegada sigui publicada al Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid, cosa que es produirà en els pròxims dies.

Administrador provisional

El Consell de Govern haurà de nomenar un administrador provisional amb les mateixes funcions i competències, segons contempla la reforma, i haurà de ser sotmès a ratificació per part de la Cambra regional, una cosa que no es produirà fins després de l’estiu, ja que només queda un ple abans de l’aturada.

Per això, es requerirà l’obtenció d’una majoria de dos terços en primera votació al ple de l’Assemblea i de majoria absoluta en segona votació, que PP i Vox sumen.

A més, plantegen que la totalitat dels membres del consell d’administració de Telemadrid siguin escollits per l’Assemblea entre els proposats pels grups, en lloc que siguin les organitzacions professionals les que designin una part dels seus integrants, com contempla la llei del 2015.

Crítiques de Vox i l’esquerra

Vox ha acusat al Govern d’Ayuso de voler «controlar» la radiotelevisió autonòmica i «aspirar a posar al seu servei xiringuitos que pengen de l’Administració», com fa l’esquerra, ha assenyalat el diputat José Luis Ruiz Bartolomé, que ha insistit en el tancament de la cadena.

Per la seva banda, el diputat de Més Madrid Hugo Martínez ha assegurat que la reforma és la «primera cacicada» que exerceix el PP després de «treure’s de sobre» Ciutadans i la lectura única és una mostra de la «dreta autoritària i caciquista» que encoratja «la llibertat» però ofereix «propaganda».

«Més control»

Notícies relacionades

La diputada del PSOE Isabel Aymerich ha dit que la «celeritat» del PP respon a «la nova configuració de la Cambra» per exercir «un control més gran» sobre la cadena, però que intenten «camuflar» amb una «autonomia més gran». «És un ‘surt tu que m’hi poso jo’».

La portaveu d’Unides Podem, Vanesa Lillo, ha afirmat que la intenció d’Ayuso és que la cadena pública «torni a ser la Telemadrid fosca d’[Esperanza] Aguirre, quan cridaven el president a dir que manipulessin les informacions».